Είσοδος στο blog

Σας καλωσορίζουμε στο ιστολόγιο του σχολείου μας

Η ώρα στον κόσμο

Αναζήτηση

Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2013

Πύργος του Άιφελ - Άγαλμα της Ελευθερίας

Ο μηχανικός και επιχειρηματίας Γκιστάβ Άιφελ (Gustave Eiffel) γεννήθηκε στις 15 Δεκεμβρίου του 1832 στη Ντιζόν της Γαλλίας. Έγινε διάσημος με την κατασκευή του πύργου που πήρε το όνομά του κι έγινε σήμα κατατεθέν του Παρισιού.

Η υλοποίηση του φιλόδοξου σχεδίου του Πύργου του Άιφελ ξεκίνησε το 1887 με στόχο να παρουσιαστεί στην παγκόσμια έκθεση του Παρισιού το 1889, που σκόπευε να δείξει τα επιτεύγματα της Γαλλίας σ’ όλο τον κόσμο. Ο πύργος έχει περισσότερους από 100 ορόφους, και για την κατασκευή του χρειάστηκαν 7000 τόνοι ατσάλι, ενώ δαπανήθηκαν πάνω από 1 εκατομμύριο δολάρια, τεράστιο ποσό για την εποχή.

Λιγότερο γνωστό είναι το γεγονός ότι ο Άιφελ έκανε την τεχνική μελέτη και για το Άγαλμα της Ελευθερίας, δώρο της Γαλλίας προς τις ΗΠΑ ως σύμβολο της γαλλοαμερικανικής φιλίας, μετά τον αμερικανικό εμφύλιο πόλεμο.

Η φήμη του Γκιστάβ Άιφελ αμαυρώθηκε όταν το όνομά του ενεπλάκη σε οικονομικό σκάνδαλο σχετικά με το εγχείρημα της Γαλλικής Διώρυγας του Παναμά. Ο ίδιος δεν είχε καμία σχέση, γεγονός που αποδείχθηκε τελικά στο δικαστήριο.

Προς το τέλος της ζωής του, άρχισε να μελετά την αεροδυναμική, με την οποία ωστόσο δεν πειραματίστηκε ποτέ.

Πέθανε τις 27 Δεκεμβρίου του 1923.

Πηγή: http://www.sansimera.gr/

Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013

Παραδοσιακά κρουστά

Ένα πολύ ενδιαφέρον βίντεο για τα κρουστά και την ιστορία τους από την ΕΤ3 και την εκπομπή "Ελλήνων Δρώμενα".Εδώ μπορούμε να δούμε και ν΄ακούσουμε όλα τα ελληνικά παραδοσιακά κρουστά και  να καταλάβουμε την έννοια του ρυθμού.





Πηγή: ΕΤ3

Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2013

Περίεργοι και όμορφοι βράχοι (1)

Arbol de Piedra (πέτρινο δέντρο) - Βολιβία  Η διάβρωση του ανέμου του έχει δώσει την μορφή του βραχώδους μανιταριού. Βρίσκεται στην αμμώδη έρημο Siloli στην είσοδο του Εθνικού Δρυμού Eduardo Abaroa στις Άνδεις στα νοτιοδυτικά της Βολιβίας κι έχει ύψος 5 μέτρα







Βράχος με ιδιαίτερο σχήμα λόγω της διάβρωσης από το νερό και τον αέρα στην ημι-έρημο περιοχή που ονομάζεται  Bardenas Reales και βρίσκεται στα νοτιοανατολικά της Ναβάρα, στην Ισπανία









Balanced Rock (ισορροπημένος βράχος) . Βρίσκεται σε ένα πάρκο που ονομάζεται Κήπος των Θεών στο Κολοράντο των Η.Π.Α. Ο βράχος αυτός κρέμεται ακριβώς πάνω από τον δρόμο, από τον οποίο υπάρχει πρόσβαση για να τον δει ο κόσμος
















Πηγή: wikipedia.org

Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013

Σακουντάλα Ντεβί - 4 Νοεμβρίου H Google τιμά την γκουρού των μαθηματικών

Ήταν γνωστή ως «ανθρώπινος υπολογιστής», αφού κατάφερνε να λύσει σύνθετα μαθηματικά προβλήματα μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.

Η Ινδή γκουρού των μαθηματικών έχει νικήσει ακόμα και υπολογιστές.

Το 1977 στο Πανεπιστήμιο των Μεθοδιστών του Ντάλας, κατάφερε να βρει την 23η ρίζα ενός αριθμού με 201 ψηφία, μέσα σε 50 δευτερόλεπτα. Ο υπολογιστής Univac, χρειάστηκε 62 δευτερόλεπτα για να λύσει το ίδιο πρόβλημα. Το 1982 κέρδισε μια θέση στο Βιβλίο Γκίνες, αφού πολλαπλασίασε δύο αριθμούς με 13 ψηφία σε μόλις 28 δευτερόλεπτα.

Στη δεκαετία του πενήντα περιόδευσε στην Ευρώπη. Στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης, η κριτική επιτροπή υποστήριξε πως μια από τις απαντήσεις της ήταν λάθος. Οι εμπειρογνώμονες έπρεπε να επανεξετάσουν τους υπολογισμούς τους, πριν τελικά παραδεχθούν ότι εκείνοι έκαναν λάθος και όχι η Ντεβί.

Η Ντεβί γεννήθηκε στο Μπανγκαλόρ στις 4 Νοεμβρίου του 1929. Ανακάλυψε το μοναδικό της ταλέντο στην ηλικία των τριών ετών, ενώ έπαιζε χαρτιά με τον πατέρα της. Δύο χρόνια μετά, η πεντάχρονη Σακουντάλα Ντεβί μπορούσε να λύσει εξαιρετικά δύσκολα μαθηματικά προβλήματα.

Ο Άρθουρ Τζένσεν, ερευνητής της ανθρώπινης νοημοσύνης έγραψε για τη Ντεβί, «οι μαθηματικοί υπολογισμοί είναι προφανώς η μητρική της γλώσσα, ενώ για τους περισσότερους από εμάς, είναι στην καλύτερη περίπτωση, μια ξένη γλώσσα που μαθαίνουμε στο σχολείο».

Η Σακουντάλα Ντεβί πεθάνε στο Μπανγκαλόρ της Ινδίας σε ηλικία 83 ετών.

Πηγή: http://www.news.gr/

Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013

Αμαζόνιος - 390 δισεκατομμύρια δέντρα!

Στο δάσος του Αμαζονίου, το μεγαλύτερο σε έκταση δάσος στον κόσμο, υπάρχουν 390 δισεκατομμύρια δέντρα από 16.000 διαφορετικά είδη, σύμφωνα με μια πρώτη καταμέτρηση που πραγματοποιήθηκε έπειτα από δέκα χρόνια έρευνας.
Όμως τα μισά από αυτά τα δέντρα ανήκουν σε 227 είδη, διευκρινίζουν οι συντάκτες της έρευνας που δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό περιοδικό Science.

Περισσότεροι από εκατό ειδικοί από 88 ιδρύματα σε όλο τον κόσμο συνέβαλαν στην κατάρτιση 1.170 καταλόγων, που καλύπτουν το σύνολο του δάσους του Αμαζονίου και δίνουν απαντήσεις σε ερωτήσεις-κλειδιά για την βιοποικιλότητά του.

Η τεράστια έκταση του Αμαζονίου και οι δυσκολίες που παρουσιάζει το έδαφός του είχαν εμποδίσει μέχρι στιγμής μια ταξινόμηση των δέντρων που περιλαμβάνονται στο δάσος αυτό που εκτείνεται στη Βραζιλία, το Περού, την Κολομβία, την Γκουάνα και το Σουρινάμ.

Η έλλειψη αυτών των βασικών πληροφοριών για τα δέντρα του Αμαζονίου και για την υπόλοιπη χλωρίδα του δυσχέραιναν το έργο των επιστημόνων και τις προσπάθειες προστασίας του, εξηγούν οι συντάκτες της έρευνας.

«Πλέον τα είδη των δέντρων που συναντώνται πιο συχνά στον Αμαζόνιο έχουν προσδιοριστεί και καταγραφεί», σημειώνει ο Χανς τερ Στέεγκε, ερευνητής του κέντρου Centre Naturalis Biodiversity της Ολλανδίας που πήρε μέρος στην έρευνα. «Πρόκειται για πολύ χρήσιμες πληροφορίες για τη διεξαγωγή περαιτέρω ερευνών και για τους πολιτικούς ηγέτες», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα είδη που συναντώνται συχνότερα στον Αμαζόνιο αντιπροσωπεύουν το 1,4% όλων των ειδών των δέντρων που υπάρχουν στο δάσος αυτό.

Βάσει του μαθηματικού μοντέλου που χρησιμοποιήθηκε στην έρευνα αυτή, στον Αμαζόνιο υπάρχουν περίπου 6.000 είδη σπάνιων δέντρων, με πληθυσμό μικρότερο από 1.000 δέντρα έκαστο, γεγονός που επιτρέπει να χαρακτηριστούν είδη προς εξαφάνιση από τη Διεθνή Ένωση Προστασίας της Φύσης (IUCN).

Πηγή: http://www.ethnos

Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013

Ακούστε τη φωνή του Γκράχαμ Μπελ


Ουάσινγκτον 
Η φωνή του Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ, του Σκωτσέζου εφευρέτη του τηλεφώνου, ακούγεται ξανά 91 χρόνια μετά τον θάνατό του: η φωνή του αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά σε μια πλάκα φωνογράφου από το 1885 που φυλάσσεται στο Εθνικό Μουσείο Αμερικανικής Ιστορίας.

«Ακούστε τη φωνή μου, Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ» ακούγεται να λέει στον κερωμένο δίσκο του φωνογράφου, ο οποίος περιλαμβάνει επίσης αποσπάσματα από έργα του Σαίξπηρ.

Ο Γκράχαμ Μπελ είναι περισσότερο γνωστός ως ο εφευρέτης του πρώτου πρακτικού τηλεφώνου, το οποίο κατοχύρωσε με πατέντα το 1876. Ο μεγάλος εφευρέτης είχε όμως εργαστεί και για τη βελτίωση του φωνογράφου, τον οποίο είχε εφεύρει το 1877 ο Αμερικανός Τόμας Έντισον.

Ο βελτιωμένος φωνογράφος δια χειρός Μπελ

Ο φωνόγραφος του Έντισον χρησιμοποιούσε μια βελόνα για να καταγράφει τις δονήσεις των ηχητικών κυμάτων σε έναν περιστρεφόμενο κύλινδρο επιστρωμένο με κασσίτερο. Ο Γκράχαμ Μπελ βελτίωσε την απόδοση της συσκευής αντικαθιστώντας τον κύλινδρο με έναν δίσκο καλυμμένο με κερί. Ακόμα και το πικάπ που μπήκε τον 20ό αιώνα στα περισσότερα σπίτια είναι ουσιαστικά ένας φωνογράφος που βασίζεται στη λογική του Γκράχαμ Μπελ.

«Η αναγνώριση της φωνής του Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ, του ανθρώπου που μας προσέφερε τις φωνές των άλλων, είναι μια σημαντική στιγμή για τη μελέτη της ιστορίας» σχολίασε ο Τζον Γκρέι, διευθυντής του μουσείου.

Η ηχογράφηση του 1885 ήταν πολύ ευαίσθητη για να αναπαραχθεί με βελόνα όπως οι δίσκοι του πικάπ. Το μουσείο όμως ζήτησε τη βοήθεια της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου και του Εθνικού Εργαστηρίου Lawrence Berkeley.

Οι ερευνητές ανέπτυξαν ένα σύστημα που χρησιμοποιεί μια τρισδιάστατη κάμερα για να καταγράψει το ανάγλυφο στα αυλάκια του δίσκου και να το μετατρέψει σε ήχους.


Εδώ ο εφευρέτης ακούγεται να μετράει. Στο 3:53 αναφέρεται στο πείραμα και στο όνομά του. 

Πηγή: http://www.tovima.gr

Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

Παζάρι βιβλίου στην Πάτρα

Οι διοργανωτές του παζαριού βιβλίου επισημαίνουν: "Πέρυσι το ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΚΔΟΤΩΝ - ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (Ε.Σ.Ε.Β.Ε.) διοργάνωσε με πολύ μεγάλη επιτυχία στο κέντρο ψυχαγωγίας & διασκέδασης VESO MARE την πρώτη ΕΚΠΟΙΗΣΗ ΠΑΖΑΡΙ ΒΙΒΛΙΟΥ.

Η πολύ θερμή υποδοχή και η ανάγκη του κοινού της Πάτρας για φθηνό βιβλίο εν μέσω της οικονομικής κρίσης, είναι η αιτία που η εκδήλωση διοργανώνεται για δεύτερη συνεχή χρονιά στον ίδιο χώρο.

Στην εκποίηση αυτή πωλούνται βιβλία που έχουν εκδοθεί τουλάχιστον πέντε χρόνια πριν και που κατά κανόνα δεν βρίσκονται πλέον στα ράφια των βιβλιοπωλείων με τιμή έκπτωσης τουλάχιστον 70% ή και περισσότερο, σε σχέση με την αρχική τιμή που είχαν στα βιβλιοπωλεία.

Τα βιβλία της τελευταίας πενταετίας το κοινό μπορεί να τα προμηθευτεί από τα βιβλιοπωλεία της πόλης, όπως και όλα τα σχολικά του είδη.

Όλα τα βιβλία πριν εκτεθούν προς πώληση ελέγχονται σχολαστικά από το Σωματείο ώστε να τηρούν τους κανόνες της έκδοσης πριν πέντε έτη και της τιμής εκποίησης.

Όλα τα βιβλία διαθέτουν αυτοκόλλητη ετικέτα barcode με την τελική τιμή πώλησης στην εκποίηση ώστε το κοινό να βλέπει την τιμή που αγοράζει το κάθε βιβλίο.

Η διάρκεια είναι 10 έως 29 Σεπτεμβρίου 2013. Είναι μια μοναδική ευκαιρία όχι μόνο για τους κατοίκους της Πάτρας αλλά και της ευρύτερης περιοχής, της Κ. Αχαγιάς, της Κυλλήνης, του Πύργου, της Ναυπάκτου, του Μεσολογγίου του Αιγίου κλπ να επισκεφθούν την εκποίηση και να διαλέξουν ανάμεσα σε χιλιάδες τίτλους, βιβλία σε ΠΟΛΥ ΧΑΜΗΛΕΣ ΤΙΜΕΣ.

Οι τιμές των βιβλίων είναι απίστευτα χαμηλές και ξεκινούν από 0.50 λεπτά.

Για λίγες ημέρες προσφέρονται 180.000 βιβλία - 100 εκδοτικών επιχειρήσεων.

Βιβλία όλων των κατηγοριών για όλες τις ηλικίες.

Λογοτεχνία κλασσική και μοντέρνα, ελληνική και ξένη, ποίηση, παιδική λογοτεχνία αλλά και εικονογραφημένα, κόμικς, άλμπουμ, λευκώματα, βιβλία για μαγειρική, για το αυτοκίνητο. Βιβλία ιστορικά, κοινωνιολογίας, ψυχολογίας, πολιτικά αλλά και οικονομίας. Ένας θαυμαστός κόσμος που περιμένει να τον εξερευνήσουμε αλλά και να μας ενημερώσει για όλα τα μεγάλα προβλήματα της σημερινής κοινωνίας, όπως ποιοι και πώς κατασκεύασαν την οικονομική κρίση.

Η μεγαλύτερη και πιο οργανωμένη εκποίηση βιβλίου για δεύτερη χρονιά στην Πάτρα.

Δεν υπάρχει κανείς περιορισμός στο ποσό η στην ποσότητα αγοράς και η ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗ. Μπορεί να αγοράσει κανείς και ένα μόνο βιβλίο με 0,50 λεπτά.

Μόνο με μια επίσκεψη από κοντά, θα μπορέσει να δει κανείς και την ποικιλία αλλά και τις απίστευτες τιμές που εκποιούνται τα βιβλία, κάνοντας τα προσιτά ΣΕ ΟΛΟΥΣ.

Πηγή: http://www.thebest.gr

Τρίτη 20 Αυγούστου 2013

...Αόρατο ποτήρι!

Αν τοποθετήσουμε ένα ποτήρι μέσα σ ένα άλλο (προφανώς μεγαλύτερο) και το καλύψουμε με ηλιέλαιο τότε θα... εξαφανιστεί.

Δείτε το video !

 

Τετάρτη 7 Αυγούστου 2013

"Αυτός έχει μνήμη δελφινιού" πρέπει τελικά να λέμε

Η Άλι
Τα δελφίνια, λοιπόν, και όχι οι ελέφαντες θυμούνται για περισσότερο χρόνο από κάθε άλλο ζώο εκτός του ανθρώπου, υποστηρίζει νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, που διαπίστωσε ότι τα έξυπνα θαλάσσια θηλαστικά είναι σε θέση να θυμούνται το ένα το χαρακτηριστικό σφύριγμα του άλλου μετά από τουλάχιστον 20 χρόνια χωρισμού.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον βιολόγο Τζέισον Μπρακ του πανεπιστημίου του Σικάγου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας της Βασιλικής Εταιρίας επιστημών της Βρετανίας «Proceedings of Royal Society B», σύμφωνα με το BBC, το Science και το Nature, εκτιμούν ότι αυτές οι μακροχρόνιες αναμνήσεις σχηματίζονται επειδή τα δελφίνια έχουν εξελιχτεί να διαμορφώνουν πολύπλοκες και διαρκείς κοινωνικές σχέσεις.

Οι επιστήμονες μελέτησαν τις σχέσεις ανάμεσα σε 56 δελφίνια που κατά καιρούς μετακινούνταν μεταξύ διαφορετικών ενυδρείων και ζωολογικών κήπων. Χρησιμοποιώντας ηχεία κάτω από το νερό, οι ερευνητές έπαιζαν σε δελφίνια ηχογραφήσεις από σφυρίγματα άλλων δελφινιών που κάποτε είχαν συνυπάρξει στον ίδιο χώρο με τα πρώτα. Όταν τα δελφίνια αναγνωρίζουν ως οικείο έναν ήχο, πλησιάζουν για περισσότερη ώρα κοντά στα ηχεία και βγάζουν σφυρίγματα προς αυτά, αλλιώς τα αγνοούν πλήρως.

Οι ερευνητές, έχοντας μελετήσει τα ιστορικά αρχεία που πήγαιναν δεκαετίες στο παρελθόν, γνώριζαν ποιο δελφίνι είχε κάποτε συνυπάρξει με ποιο άλλο και έτσι, προς μεγάλη τους έκπληξη, διαπίστωσαν ότι, έστω και με την ακοή, τα δελφίνια μπορούσαν να αναγνωρίσουν τους μοναδικούς ήχους που έβγαζαν από τα ηχεία οι γνώριμοι τους (κάθε δελφίνι έχει τη δική του «υπογραφή- σφύριγμα»).

Το ρεκόρ πέτυχαν δύο θηλυκά δελφίνια, η Άλι και η Μπέιλι, που κάποτε ζούσαν στο ίδιο ενυδρείο της Φλόριδα, αλλά μετά αποχωρίστηκαν, καθώς μπόρεσαν να αναγνωρίσουν η μία το σφύριγμα της άλλης μετά από 20,5 χρόνια.

Αυτό σημαίνει ότι είχαν κρατήσει στον εγκέφαλό τους τη σχετική ανάμνηση όλο αυτό τον καιρό (αν και παραμένει άγνωστο με ποιο μορφή διατηρείται αυτή η μνήμη).

Πρόκειται για την πιο μακροχρόνια κοινωνική ανάμνηση που έχει ποτέ καταγραφεί σε μη ανθρώπινο είδος. 

«Δεν ξέρουμε ποιο είναι το ανώτερο δυνατό όριο για μια ανάμνηση ενός δελφινιού και αν υπάρχει τέτοιο όριο», δήλωσε ο Μπρακ (τα δελφίνια ζουν περίπου 50 χρόνια, οπότε ίσως θυμούνται πολύ πέρα από τα 20,5 χρόνια).

Οι επιστήμονες, μετά και τη νέα ανακάλυψη, θεωρούν ότι τα δελφίνια έχουν νοημοσύνη συγκρίσιμη των ανθρώπων, των χιμπατζήδων και των ελεφάντων. 

Οι τελευταίοι έχουν επίσης αναμνήσεις που πλησιάζουν τα 20 χρόνια, όμως θυμούνται μόνο άλλα μέλη της οικογένειάς τους και όχι ξένους, αντίθετα με τα δελφίνια, των οποίων η μακρά μνήμη δεν περιορίζεται μόνο σε «συγγενείς» τους.

«Όταν οι ήχοι ήταν οικείοι, τα δελφίνια πλησίαζαν πιο κοντά και στέκονταν για περισσότερη ώρα » λέει ο επικεφαλής της έρευνας καθηγητής Τζέισον Μπρακ.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι επειδή τα δελφίνια μετακινούνται συχνά κατά ομάδες στους ωκεανούς έχουν ανεπτυγμένη κοινωνική μνήμη παρόμοια με των ανθρώπων, των χιμπατζήδων και των ελεφάντων αλλά και χαρακτηριστικό σφύριγμα το καθένα που λειτουργεί ως ταυτότητα και ξεχωρίζει το ένα από το άλλο.

Πηγή: http://www.tanea.gr

Δευτέρα 5 Αυγούστου 2013

Στο Ίντερνετ σε ένα μόλις λεπτό!


Ο χρόνος μοιάζει με... αιωνιότητα
Με αιωνιότητα μοιάζει ένα λεπτό στον Κυβερνοχώρο, με τους χρήστες να μοιράζονται 216.000 φωτογραφίες στο Instagram, να κάνουν 1,8 εκατ. like στο Facebook και να πραγματοποιούν αγορές αξίας 62.800 ευρώ από το Amazon! 

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: το 2013 κάθε 60 δευτερόλεπτα γίνονται 2 εκατομμύρια. αναζητήσεις μέσω του Google ενώ στο ίδιο διάστημα ανεβαίνουν 72 ώρες βίντεο στο YouTube

Τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από τις ίδιες τις εταιρείες αλλά και έρευνες του περιοδικού PC Mag και της ιστοσελίδας Business Insider, όπως γράφει η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», δείχνουν πως το Ίντερνετ είναι πια ένα πανίσχυρο «εργαλείο». 

Την ίδια ώρα, τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν πως η κοινωνική δικτύωση αποτελεί μία από τις αγαπημένες καθημερινές συνήθειες των ανθρώπων καθώς κάθε λεπτό αναρτώνται 278.000 σχόλια στο twitter, 246.000 αναρτήσεις στο facebook ενώ 104.000 φωτογραφίες «στέλνονται» μεταξύ φίλων με την εφαρμογή Snapchat.

Ιδιαίτερα εντυπωσιακά είναι και τα στοιχεία για την ταχύτητα δημιουργίας νέων ιστοτόπων: Μέσα σε ένα λεπτό καταχωρίζονται τα ονόματα 70 νέων διευθύνσεων ιστοσελίδων, ανεβαίνουν στο διαδίκτυο 571 νέες ιστοσελίδες και γράφονται περίπου 347 νέα άρθρα σε blogs της Wordpress

«Αστρονομικός» είναι και ο αριθμός των e-mails που στέλνονται ανά λεπτό, τα οποία υπολογίζονται σε... 204 εκατομμύρια.

Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013

Νεκρά Θάλασσα: Και να θέλεις να βυθιστείς δεν γίνεται

Η Νεκρά Θάλασσα ή Αλμυρά Θάλασσα, ή Θάλασσα Αραβά, κατά την Παλαιά Διαθήκη, ή Μπαχρ Λουτ (= θάλασσα του Λωτ) κατά τους Άραβες, ή Ασφαλτίτιδα λίμνη κατά τους αρχαίους Έλληνες, είναι από τα πιο αξιοπρόσεκτα θαύματα της φύσεως. Τρία εκατομμύρια χρόνια πριν, παρουσιάστηκε μια μικρή γεωλογική αναταραχή στην κοιλάδα του Ιορδάνη, ένα ρήγμα. Μέσα σε αυτό συγκεντρώθηκε θαλασσινό νερό διαμορφώνοντας μια μεγάλη ηπειρωτική λίμνη.

Η λίμνη, που βρίσκεται στα σύνορα Ιορδανίας και Ισραήλ, έχει μήκος 77 χλμ. και μέγιστο πλάτος 16 χλμ. Η επιφάνειά της βρίσκεται περίπου 400 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της Μεσογείου, (αρνητικό υψόμετρο), γεγονός που την κάνει το χαμηλότερο σημείο επιφάνειας στην ηπειρωτική Γη, ενώ παρατηρείται σημαντική πτώση του επιπέδου στάθμης της, περίπου 1 μέτρο το χρόνο, κυρίως εξαιτίας της μείωσης των απορροών του Ιορδάνη ποταμού αλλά και της ανθρώπινης δραστηριότητας. Η ονομασία της λίμνης ως Νεκρά Θάλασσα όπως την αναφέρει και ο Παυσανίας οφείλεται στη παντελή έλλειψη ζωής και στα «βαριά κύματα» που δύσκολα δημιουργούνται.

Αυτό οφείλεται στο ότι περιέχει μεγάλες ποσότητες διαλυμένων ανόργανων στερεών ουσιών (χλώριο, νάτριο, μαγνήσιο, κάλιο, θειώδες οξύ), με αποτέλεσμα να μην μπορεί να επιβιώσει κανείς μικροσκοπικός οργανισμός. Η περιεκτικότητα δε σε αλάτι φτάνει το 24% που είναι μέχρι και δέκα φορές περισσότερο από το νερό της θάλασσας. Λόγω της μεγάλης αλατότητας η άνωση των νερών είναι εντυπωσιακή με αποτέλεσμα πολλά αντικείμενα που σε μια φυσιολογική θάλασσα θα βυθίζονταν, να επιπλέουν με άνεση. Στην πραγματικότητα στη Νεκρά Θάλασσα οι κολυμβητές είναι αδύνατον να βυθιστούν!

Στις όχθες της βρίσκονται δυο μεγάλες βιομηχανικές μονάδες, μια στο Ισραήλ και μια στην Ιορδανία, οι οποίες εκμεταλλεύονται τα άλατα της λίμνης και παράγουν μαγνήσιο, καθώς και λιπάσματα βασισμένα σε κάλιο και άλλα προϊόντα. Έτσι η Νεκρά Θάλασσα δίνει ζωή σε ένα κατά βάση έρημο τόπο.

Στην παραλία της Νεκράς Θάλασσας υπάρχουν αρκετές ξενοδοχειακές μονάδες, δεδομένου ότι η εμπειρία της κολύμβησης εκεί είναι μοναδική. Λόγω των περιεχομένων αλάτων, το νερό της έχει μεγαλύτερο ειδικό βάρος από αυτό της θάλασσας, που φθάνει περίπου το 1,162, συνεπώς μεγαλύτερη άνωση, μεγαλύτερη πλευστότητα, έτσι που μπορεί κανείς να επιπλέει χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια.

Αυτό το μοναδικό γεωγραφικό φαινόμενο συχνά αποδίδεται ως το πρώτο κέντρο περιποίησης του δέρματος στον κόσμο. Πλέον είναι παγκοσμίως γνωστό ως το μεγαλύτερο και αποτελεσματικότερο Spa του πλανήτη.

                                                                                        Πηγές: https://el.wikipedia.
                                                                                                   http://www.dinfo.gr                                                                              
 

Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

Καρπούζι - ο ...βασιλιάς του καλοκαιριού

Το καρπούζι (επιστ.: Κίτρουλλος ο εριώδης, Citrullus lanatus) είναι ένα φρούτο το οποίο προέρχεται από τη νότια Αφρική και είναι χωρίς αμφιβολία ένα από τα πλέον αγαπημένα φρούτα του καλοκαιριού, το οποίο δικαίως έχει λάβει το χαρακτηρισμό «βασιλιάς»! Γλυκό, δροσερό, ζουμερό τρώγεται φρέσκο, ως γλυκό κουταλιού αλλά και τηγανητό(!)  Το καρπούζι εμφανίζεται σε ιερογλυφικά της Αρχαίας Αιγύπτου και καλλιεργείται από τον 10ο αιώνα μ.Χ. στην Κίνα, ενώ μόλις τον 13ο αιώνα εμφανίζεται στην Ευρώπη. Η ελληνική λέξη για τον καρπό είναι «υδροπέπων»,  (αντίστοιχα στην αγγλική γλώσσα water-melon) αφού η λέξη «καρπούζι» προέρχεται από την αντίστοιχη τουρκική «karpuz» η οποία ανάγεται στην περσική xarbuz(a) Κι από τα γενικότερα, λοιπόν, εγκυκλοπαιδικά στοιχεία για το καρπούζι ήρθε η ώρα να δούμε 10 βασικά πράγματα που πιθανόν δεν γνωρίζετε γι’ αυτό…


10. Πολύχρωμες ποικιλίες
Κίτρινο, πορτοκαλί ή κόκκινο, το καρπούζι καλλιεργείται ανά τον κόσμο σε περισσότερες από 1.200 ποικιλίες που διαφοροποιούνται μεταξύ τους όχι μόνο βάσει του χρώματος αλλά και του σχήματος, και της υφής και των σπόρων. Επιπλέον μεγάλη διαφορά υπάρχει και στη γλυκύτητα της σάρκας, που διαβαθμίζεται ανάλογα με την ποικιλία. Έτσι το κίτρινο καρπούζι είναι λιγότερο γλυκό και διατηρείται περισσότερο χρόνο σε σχέση με το κόκκινο, ενώ το πορτοκαλί έχει στυφή γεύση και οι σπόροι απουσιάζουν εντελώς από το εσωτερικό του.


9. Λίγες θερμίδες
Πλούσιο με σημαντικές βιταμίνες όπως Α και C, πολλών ανόργανων συστατικών και απουσία χοληστερόλης και λιπών, το καρπούζι είναι ένας απολύτως υγιεινός καρπός που δροσίζει χωρίς να παχαίνει. Με λίγα λόγια το καρπούζι όχι μόνο έχει λιγότερες θερμίδες από τα περισσότερα φρούτα, αλλά περιέχει και λιγότερα σάκχαρα. Επιπλέον, έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε νερό από άλλα φρούτα, γεγονός που αποτελεί σπουδαίο πλεονέκτημα, γιατί τροφές με πολύ νερό χορταίνουν περισσότερο χωρίς να επιβαρύνουν τον οργανισμό με θερμίδες. Το καρπούζι έχει, λοιπόν, αυτό που λέμε χαμηλή θερμιδική πυκνότητα, αποτελώντας σημαντικό «όπλο» σε μια ισορροπημένη διατροφή.

8. Φρούτο ή λαχανικό
Το καρπούζι αναγνωρίζεται ευρέως ως φρούτο και είναι στενά συνδεδεμένο με την κίτρινη κολοκύθα (φρούτο κι αυτή!), με την έννοια ότι ο καρπός του είναι γλυκός και καταναλώνεται ως επιδόρπιο. Το άλλο βασικό στοιχείο που διαφοροποιεί το καρπούζι από τα λαχανικά είναι η επικονίαση, με την οποία γίνεται ο πολλαπλασιαμός του φυτού, με τη βοήθεια των μελισσών, σε αντίθεση με τα λαχανικά που δεν έχουν καμία σχέση με επικονίαση, καθώς τα περισσότερα είναι αυτογονιμοποιούμενα.

7. Παγκόσμια παραγωγή
Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, το καρπούζι έχει περίπου 1.200 ποικιλίες που καλλιεργούνται σε όλο τον κόσμο, ενώ ο αριθμός των χωρών που παράγουν και εξάγουν αυτό το φρούτο είναι πάνω από 100, επειδή η καρπουζιά μπορεί να καλλιεργηθεί και να αναπτυχθεί σε μεγάλο εύρος θερμοκρασιών. Το Νο1 στη λίστα της παγκόσμιας παραγωγής καρπουζιού διατηρεί η Κίνα, και μάλιστα με διαφορά από τις άλλες χώρες.

6. Συσκευασία δώρου
Η παράδοση να προσφέρουν στην Κίνα και την Ιαπωνία το καρπούζι ως δώρο έχει τις ρίζες της στα αρχαία χρόνια, και μάλιστα αποτελούσε ένδειξη αγάπης και φιλίας μεταξύ των ανθρώπων. Έτσι τα τριαντάφυλλα και οι ανθοδέσμες είναι ξεπερασμένες, ενώ ένα τετράγωνο καρπούζι, για παράδειγμα,με τον απαραίτητο φιόγκο δείχνει και με το παραπάνω όλα τα… ζουμερά συναισθήματα!



5. Παράξενοι γευστικοί συνδυασμοί
Μπορεί όλοι να γνωρίζουμε το καρπούζι ως φρούτο, που καταναλώνεται σκέτο και μας δροσίζει το καλοκαίρι, όμως σε διάφορες κουζίνες του κόσμου συνδυάζεται άριστα με… παράδοξα υλικά, δημιουργώντας νέες λαχταριστές γεύσεις. Για παράδειγμα, το καρπούζι ταιριάζει απόλυτα με φέτα και μπλε τυρί, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που τολμούν να βάλουν στο πιάτο τους ένα «μπιφτέκι καρπουζιού με τυρί», το οποίο συνηθίζουν πολύ στον αραβικό κόσμο (Watermelon Burgers with Cheese). Επιπλέον, μια φέτα καρπούζι με προσούτο, λίγο μαλακό τυρί Brie και μπόλικο λεμόνι αποτελεί μια μοναδική γκουρμέ απόλαυση για κάθε ουρανίσκο!

4. Κρατάμε τους σπόρους
Οι σπόροι του καρπουζιού είναι απόλυτα ασφαλείς και δεν χρειάζεται να ανησυχούμε καθόλου εάν καταπιούμε μερικούς! Έχουν απαλή υφή και είναι σχεδόν άγευστοι, ενώ σε αρκετές χώρες του κόσμου τους καβουρντίζουν και τους καταναλώνουν ως άριστο συνοδευτικό του καφέ και του τσαγιού ή απλώς σαν ένα σνακ για να… περνά η ώρα, προσθέτοντας λίγο αλάτι. Επιπλέον, μπορούμε να τους φυτέψουμε και με λίγη φροντίδα και προσοχή στο πότισμα να έχουμε εύκολα και γρήγορα τις δικές μας καρπουζιές.

3. Γιατροσόφια
Το καρπούζι ενδείκνυται να τρώγεται με άδειο στομάχι πριν από το δείπνο, καθώς καθαρίζει τον οργανισμό από τις τοξίνες και κρατά το πεπτικό σύστημα σε άριστη κατάσταση. Θεραπευτική επίδραση ασκεί το καρπούζι στις παθήσεις του ήπατος, ενώ είναι αποτελεσματικό ως φρούτο σε κυστίτιδες και γενικά σε όλες τις φλεγμονές του ουροποιητικού συστήματος. Όσο παράξενο κι αν φαίνεται, αυτοί που πάσχουν από διάρροια πρέπει να καταναλώνουν αρκετό καρπούζι, ενώ τρεις μερίδες καρπουζιού την ημέρα δίνει λάμψη και διατηρεί το δέρμα σε άψογη κατάσταση.

2.  90% νερό
Το καρπούζι περιέχει περίπου 92% νερό και μόνο 5% ζάχαρη, γι’ αυτό και η κατανάλωσή του προκαλεί έντονη διούρηση. Κι αν αυτό θεωρείται από κάποιους… ενοχλητικό, σκεφτείτε ότι έτσι καθαρίζονται το αίμα από τα δηλητήρια και τα νεφρά από τα άλατα και τους μικρούς λίθους! Επίσης, η υπερβολική ποσότητα νερού που υπάρχει στο καρπούζι είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο δεν πρέπει να το καταναλώνουμε αμέσως μετά το γεύμα ή το δείπνο, επειδή επηρεάζει αρνητικά την πέψη. Καλύτερα σκέτο κάποια άλλη ώρα.

1. Το μεγαλύτερο στον κόσμο
Το μεγαλύτερο καρπούζι στον κόσμο «ζυγίστηκε» στα 108 κιλά περίπου! Καλλιεργήθηκε στο Τενεσί από τον Bill Carson στις αρχές της δεκαετίας του ’90 και κατέχει επάξια μια θέση στο βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες εδώ και 22 χρόνια.







                                                                          Πηγές: http://el.wikipedia.org
                                                                                     http://perierga.gr

Κυριακή 5 Μαΐου 2013

Από πού προέρχονται κάποιες λέξεις του Πάσχα

Πάσχα
Η λέξη Πάσχα προέρχεται από την αραμαϊκή pascha < εβραϊκή pesah που σημαίνει "πέρασμα, διάβαση".
Η λέξη περιέγραφε "τη δεκάτη πληγή κατά των Αιγυπτίων, όπου, σύμφωνα με τη βιβλική παράδοση ο άγγελος προσπερνούσε τις πόρτες των Ιουδαίων, που ήταν βαμμένες με αίμα αρνιού και δε σκότωνε τα πρωτότοκα παιδιά τους, (πβ, εξοδ 12, 23)" (λεξ. Μπαμπινιώτη)
Oι Χριστιανοί γιορτάζουν την ανάσταση του Σωτήρα και τη διάβαση από το θάνατο στη ζωή.


Σταυρός
Η λέξη σταυρός αρχικά δήλωνε τον όρθιο πάσσαλο ή οτιδήποτε χρησιμοποιούσαν για να στηρίζουν κάτι. Παράγεται από το ρήμα ίστημι < θ. -στα. Στα Λατινικά αποδόθηκε και με τη σημασία του in-staurare (: αποκαθιστώ κάτι στην αρχική του θέση). Στην Καινή Διαθήκη αντί για τη λέξη σταυρός χρησιμοποιείται, εναλλακτικά και η λέξη "ξύλον" (π.χ. κρεμάσαντες επί ξύλου, Πραξ. 5,30)

Αβγό ή αυγό
Η ορθή γραφή είναι το αβγό. Από την κράση τα ωά (πληθυντικός του αρχαίου ωόν ) > ταωγά (με ανάπτ. μεσοφ. [γ] για αποφυγή της χασμωδίας) > tauγa (τροπή του φθόγγου /o/, μεταξύ δύο α, σε ημίφωνο u για αποφυγή της χασμωδίας) > μεσαιων. [t-avγa] > τ’ αβγά > αβγό. (βλ. Γ. Χατζιδάκη, Μεσαιωνικά και Νέα Ελληνικά, τόμος Β΄, σ.322, Ν.Π.Ανδριώτη, Ετυμολογικό Λεξικό της Κοινής Νεοελληνικής, Γ.Μπαμπινιώτη, Λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας,).

Οβελός και οβελίας
Ο οβελός είναι η σιδερένια ράβδος, η σούβλα, στην οποία περνιούνται κομμάτια κρέατος για ψήσιμο. Με τη λέξη Οβελίας δηλώνεται το αρνί που ψήνεται στη σούβλα, παρόλο που αρχικά προσδιόριζε οτιδήποτε ψήνεται στη σούβλα. Από τη λέξη οβελός παράγεται και η λέξη οβολός που καλείστε να προσφέρετε στην εκκλησία ή και αλλού

Σούβλα
Η σούβλα προέρχεται από τα Λατινικά (subula< suere, συρράπτω, συναρμόζω). Η λέξη από τους πρώτους Χριστιανικούς αιώνες μαρτυρείται ως όργανο βασανιστηρίων και, τελικά, θα επικρατήσει εκτοπίζοντας την ελληνική λέξη "οβελ". Παράγωγα: σουβλάκι, σουβλερός, σουβλί, σουβλιστό

Χριστός
Το όνομα Χρίστος παράγεται από το χριστός (< κεχρισμένος < ο φέρων το χρίσμα < αρχ. ελλ. ρήμα: χρίω). Χρησιμοποιήθηκε ως επιθετικός προσδιορισμός της λέξης Ιησούς (Ιησούς Χριστός). Αρχικά, η λέξη "χριστός" προσδιόριζε οτιδήποτε έχει επαλειφθεί με μύρο ή αλοιφή και χρησιμοποιήθηκε για να μεταφραστεί η εβραϊκή λέξη masiha< Μεσσίας (: μτφ χριστός, ο αλειμμένος με ειδικό έλαιο, που προέβλεπε ο εβραϊκός νόμος για τους ιερείς). Έτσι, η ελληνοεβραϊκή φράση Ιησούς Χριστός δηλώνει τον κεχρισμένο από το Θεό, τον Σωτήρα (πβ. Ιωάνν. 1,41: ευρήκαμεν τον Μεσσίαν, ό εστίν ερμηνευόμενον τον Χριστόν). Η λ. Ιησούς προέρχεται από την εβραϊκή Yesuah και είναι συντετμημένη μορφή του Yehosuah (μτφ: ο Γιαχβέ είναι σωτηρία). Το όνομα Χρίστος είναι η φυσική κατάληξη της λέξης Χριστός (με αναβιβασμό τόνου)
Η ελληνική λέξη Χριστός (: αλειμμένος) είναι η πιο δημοφιλής λέξη στον πλανήτη, επειδή ονομάστηκε έτσι ο ιδρυτής της Χριστιανικής θρησκείας (< Cristo, Christ, Crist, Христос, Kristu…)

Μαρία η Μαγδαληνή
Το επίθετο Μαγδαληνή προσδιορίζει την καταγωγή της. Καταγόταν, δηλαδή, από το χωριό Μάγδαλα. Το mighdal, στα εβραϊκά, σημαίνει "πύργος".

Θωμάς
Ένας από τους Δώδεκα μαθητές του Χριστού, που έμεινε γνωστός ως άπιστος. Στην αραμαϊκή η λέξη Te’omà σημαίνει ο "δίδυμος"



του Γιώργου Δαμιανού

Πηγή: http://www.24grammata.com

Παρασκευή 3 Μαΐου 2013

Έχω μια νύστα!

Στο παρακάτω αστείο  βίντεο ήμερα και άγρια ζώα κάνουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να μείνουν ξύπνια την ώρα που ένας καλός ύπνος φαντάζει γι’ αυτά… παράδεισος. Τα  βλέφαρα λοιπόν βαραίνουν, το σώμα δεν υπακούει τις εντολές και τα πάντα χάνονται από μπροστά τους. Η λύση είναι μία: Ύπνος. 


Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Χορός - οφθαλμαπάτη


Ο συγκεκριμένος χορός ονομάζεται «Strumpfhosentanz» (δηλαδή ο χορός των καλσόν) Δείτε το βίντεο:


Πηγή: http://www.otherside.gr

Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

...Made in Greece!

«Είστε ανεύθυνος λαός», «Δεν πληρώνετε τους φόρους σας», «Είστε βολεμένοι», «Είστε τεμπέληδες»… είναι μερικές μόνο από τις φράσεις που χρησιμοποιούν σήμερα οι περισσότεροι Ευρωπαίοι -πολιτικοί και απλός λαός- για να μας χαρακτηρίσουν! Η κρίση μπορεί να έφερε τα πάνω-κάτω, όμως κανείς από αυτούς δεν πρέπει να ξεχνάει αυτά που η Ελλάδα έκανε για τον κόσμο ολόκληρο, προσφέροντας βασικά στοιχεία πολιτισμού και ανθρωπισμού. Ας δούμε 10 σημαντικά πράγματα που… ταξίδεψαν από τη χώρα μας σε ολόκληρο τον πλανήτη, για να γίνει καλύτερος!



Οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες έγιναν το 1896 στην Αθήνα. Αν και το ελληνικό κράτος αντιμετώπιζε πολλά οικονομικά προβλήματα, οι Έλληνες κατάφεραν να οργανώσουν τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες με μεγάλη επιτυχία. Η μικρή τότε Ελλάδα έστειλε στον κόσμο ένα μήνυμα ειρήνης και φιλίας μεταξύ των λαών, ενώ αυτή η πρώτη διοργάνωση έβαλε τα θεμέλια για μια διεθνή αθλητική οργάνωση που έμελλε να γίνει η μεγαλύτερη αθλητική γιορτή του πλανήτη!



Η αρχική έννοια σύστασης δικαστηρίου για την απονομή δικαιοσύνης βρίσκεται στην ελληνική μυθολογία και μάλιστα γινόταν από τους ίδιους τους Ολύμπιους Θεούς, από τους οποίους προϊστορικά πέρασε στην Αρχαία Ελλάδα, αρχικά να απονέμεται από τους βασιλείς και αργότερα ανατέθηκε στα δικαστήρια. Στην αρχαία Αθήνα ονομαστά ποινικά δικαστήρια ήταν η Βουλή του Αρείου Πάγου, το Παλλάδιο, το Δελφίνιο και η Ηλιαία.



Κάθε πόλη στην αρχαία Ελλάδα είχε τουλάχιστον ένα θέατρο. Οι πόλεις-κράτη είχαν μεγάλο ανταγωνισμό μεταξύ τους, παρουσιάζοντας πολλές παραστάσεις, ενώ η σημασία του θεάτρου ήταν τόσο μεγάλη για τους αρχαίους, αφού άφηναν ακόμη και τους κρατούμενους των φυλακών να παρακολουθούν κάποια έργα. Χτισμένα πάνω σε λόφους, έτσι ώστε να μπορούν οι θεατές να βλέπουν με ευκολία τη σκηνή, το Αρχαίο Θέατρον άφησε το στίγμα του στον πολιτισμό ανά τους αιώνες.


Η αθηναϊκή δημοκρατία ήταν το πολιτικό σύστημα που αναπτύχθηκε στην αρχαία ελληνική πόλη-κράτος της Αθήνας και ήταν η πρώτη γνωστή δημοκρατία αλλά και η πιο σημαντική κατά την αρχαιότητα. Το δημοκρατικό πολίτευμα της κλασικής Αθήνας αποτελεί ένα ανεπανάληπτο πρότυπο συμμετοχής του λαού στα κοινά, ενώ η δημοκρατική διακυβέρνηση έφτασε σε βαθμό υποδειγματικού δημοκρατικού πολιτεύματος στα χρόνια του Περικλή, στον λεγόμενο «χρυσό αιώνα».



Οι Έλληνες ήταν οι πρώτοι που είχαν αποχετευτικό σύστημα, ενώ διοχέτευαν τα νερά των υδραγωγείων σε ένα μεγάλο κοινόχρηστο ντους (που χρησιμοποιείτο από πλούσιους και φτωχούς). Οι ανακαλύψεις στην Πέργαμο αποδεικνύουν του λόγου το αληθές, ενώ οι Ρωμαίοι πήραν την ιδέα αυτή από τους Έλληνες και την εξέλιξαν.



Πάνω από έναν αιώνα πριν ανακαλύφθηκε ένα »περίεργο» εργαλείο από δύτες στο βυθό της θάλασσας των Αντικυθήρων. Ήταν ένας αστρολάβος; Ήταν ένα αστρονομικό ρολόι; Ή κάτι άλλο; Για πολλά χρόνια, η συστηματική εξέταση του αντικειμένου απέτυχε να φωτίσει τη σκοπιμότητα του περίεργου αυτού μηχανήματος. Όμως, η έρευνα τα τελευταία πενήντα χρόνια έχει ρίξει λίγο φως. Ο περίφημος Μηχανισμός των Αντικυθήρων ίσως λειτουργούσε ως ένας περίπλοκος μηχανικός «υπολογιστής» που παρακολουθούσε και κατέγραφε τους κύκλους του ηλιακού συστήματος.




Η Ευκλείδεια Γεωμετρία, το Πυθαγόρειο Θεώρημα και η Τριγωνομετρία είναι ελληνικά. Και μπορεί όλα αυτά να έχουν φέρει… ανείπωτη δυστυχία σε αμέτρητες γενιές μαθητών, χωρίς αυτές, όμως, τις ανακαλύψεις δεν θα είχαμε την αρχιτεκτονική, ούτε καν την πλοήγηση … και ούτω καθ’ εξής! Ο κατάλογος είναι σχεδόν ατελείωτος.



Χάρη σε όλα αυτά τα μαθηματικά που αναφέραμε πιο πάνω, οι αρχαίοι Έλληνες δημιούργησαν έναν καταπέλτη που αύξησε το εύρος και τη δύναμη των πυρομαχικών τους. Πιο συγκεκριμένα, ο πρώτος καταπέλτης κατασκευάστηκε την εποχή των Καρχηδονίων το 399 π.Χ., ενώ το τόξο εμφανίστηκε ακόμη νωρίτερα, στα τέλη του 5ου π.Χ. αιώνα.



Η πρώτη ατμομηχανή κατασκευάστηκε από τον Ήρωνα, περίφημο Έλληνα μαθηματικό, φυσικό και μηχανικό της αρχαιότητας, που έζησε τον 1ο αι. π.Χ. (κατ’ άλλους τον 1ο αι. μ.Χ.) και καταγόταν από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Η «αιολόσφαιρα» όπως ονομαζόταν ήταν μία συσκευή που κινούνταν με τη δύναμη του ατμού, ενώ υπήρξε ο πρόδρομος της εφεύρεσης της ατμομηχανής.



Οι πίτες με διάφορους γευστικούς συνδυασμούς (ελιές, τυρί και χόρτα) ήταν το αγαπημένο σνακ των αρχαίων, ενώ το πρώτο είδος πίτσας ήταν ο επονομαζόμενος «πλακούς», δηλαδή μία βάση από ψωμί πάνω στην οποία τοποθετούσαν διάφορα βότανα και στη συνέχεια την έψηναν σε καυτές πέτρες.

Πηγή: http://perierga.gr

Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

Μουσείο Ανθρώπινου Σώματος

Το πρωτοποριακό αυτό μουσείο βρίσκεται στην Ολλανδία και ονομάζεται «Corpus Museum for Ηuman Βody», αποτελώντας ένα καινοτόμο project σχετικά με τον τρόπο προσέγγισης του ανθρώπινου σώματος και των λειτουργιών του από τον ίδιο τον άνθρωπο.

Στην ουσία είναι ένα γιγαντιαίο ανθρώπινο σώμα, ενώ κάθε χώρος του Μουσείου αποτυπώνει με τον πλέον ρεαλιστικό τρόπο κάθε τμήμα του σώματος. Έτσι οι επισκέπτες μπορούν να κάνουν μια βόλτα στον εγκέφαλο, να μπουν στο στόμα, να ακούσουν τους χτύπους της καρδιάς ή τη ροή του αίματος στις φλέβες…, διαπιστώνοντας πώς ακριβώς λειτουργεί το σώμα τους!
Αφετηρία είναι τα πόδια, από όπου ξεκινάει η εντυπωσιακή περιήγηση μέσα στο Μουσείο, ενώ η διαδρομή συνεχίζεται προς το επάνω μέρος του σώματος, καταλήγοντας στους νευρώνες του εγκεφάλου.

 Η τελευταία λέξη της τεχνολογίας που αφορά σε εικόνα και ήχο έχει χρησιμοποιηθεί για την επίτευξη αυτού του μεγαλεπήβολου project, ενώ σε διάφορα σημεία του Μουσείου ο επισκέπτης μπορεί να αναζητήσει απαντήσεις σε θέματα σχετικά με τη λειτουργία του σώματος.Αν έχουμε, για παράδειγμα, απορία για το «πώς μεγαλώνει ένα μωρό στη μήτρα;» ή «με ποιο τρόπο η καρδιά στέλνει το αίμα στον εγκέφαλο;», στο «Corpus Museum for Ηuman Βody» ειδικοί επιστήμονες θα μας εξηγήσουν όλες τις λεπτομέρειες. Άλλωστε όλα εκεί μέσα είναι τόσο παραστατικά… που δεν θα δυσκολευτούμε καθόλου!






Πηγή: http://perierga.gr

Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

Η πανέμορφη Ελλάδα από ψηλά!

Πολύ καλά βίντεο με εικόνες τραβηγμένες από ελικόπτερο που ταξιδεύει σε διάφορα μέρη της Ελλάδας. Δείτε τα. Αξίζει πολύ ο συνδυασμός του HD βίντεο με την πολύ καλή μουσική επένδυση που έχουν. Το πρώτο που είναι ...περιληπτική απόδοση του δεύτερου έχει διάρκεια 15 λεπτά περίπου και το δεύτερο που είναι η ολοκληρωμένη εκδοχή έχει διάρκεια 54 λεπτά περίπου. Η ομορφιά της Ελλάδας είναι ολοφάνερη.




Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

Θέληση για ζωή - επιβίωση

Ο Caffrey έχασε το αριστερό του πίσω πόδι σε ηλικία 3 ετών, όταν τον χτύπησε αυτοκίνητο. Μετά από αρκετές επεμβάσεις που κόστισαν πάνω από 3.000 ευρώ, ο γάτος συνέχισε κανονικά τη ζωή του για τα επόμενα δέκα χρόνια έχοντας τρία πόδια…

Πριν 4 μήνες ωστόσο, η μοίρα χτύπησε και πάλι τον Caffrey, αφού οι γιατροί βρήκαν όγκο στο αριστερό μπροστινό του πόδι και πρότειναν την λύση της ευθανασίας. Η ιδιοκτήτρια του ωστόσο, Sue Greaves από την Αγγλία, δεν ήταν έτοιμη να αποχωριστεί τον αγαπημένο της φίλο κι έτσι αποφασίστηκε να γίνει ακρωτηριασμός του ποδιού, γεγονός που κόστισε περίπου 4.000 ευρώ και θα άφηνε τον γάτο ανήμπορο να περπατήσει.

Διαψεύδοντας όλα τα προγνωστικά, ο Caffrey βρήκε την ισορροπία του και όπως δηλώνει η ιδιοκτήτρια του: «Δεν φαίνεται να ενοχλείται καθόλου από το ότι έχει μόνο δύο πόδια»…



Πηγή: http://www.otherside.gr/

Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2013

Ο μικρός ...Γκάλης

Ο μικρός Titus έχει καταπλήξει τις τελευταίες ημέρες τον κόσμο του Internet με τις απίθανες ικανότητες που επιδεικνύει με την μπάλα του μπάσκετ. Πρόκειται αναμφίβολα για ένα εκπληκτικό ταλέντο που μας αφήνει άφωνους! 



Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

Ο Νομός Αχαΐας με αριθμούς

Η ανακοίνωση της απογραφής του πληθυσμού του 2011 έφερε στο φως και κατέδειξε και με αριθμούς την εγκατάλειψη των χωριών, και ιδιαίτερα των ορεινών, του Νομού Αχαΐας.

Δεκάδες χωριά «σβήνουν» σιγά-σιγά από το χάρτη, αφού οι κάτοικοί τους από τη μια τα εγκαταλείπουν, κι από την άλλη φεύγουν από τη ζωή οι γηραιότεροι και δεν υπάρχουν νέοι που να μείνουν και δώσουν ζωή με γεννήσεις παιδιών.

Υπάρχουν χωριά στα οποία η μείωση του πληθυσμού σε σχέση με την απογραφή του 2001 ξεπερνά το 50%!

Αλλά ακόμα και συνολικά ο νομός Αχαΐας παρουσιάζει μείωση στον πληθυσμό του, με την απογραφή του 2001 να μετράει 318.928 κατοίκους, ενώ στην τελευταία απογραφή του 2011 να φτάνει τους 309.694. Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμα και η πόλη των Πατρών σημείωσε μείωση στους μόνιμους κατοίκους της, αφού το 2001 φιλοξενούσε 168.530 κατοίκους, ενώ το 2011 168.034.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα της μείωσης του πληθυσμού είναι το Μετόχι του Δήμου Διακοπτού (9 κάτοικοι το 2001, 1 κάτοικος το 2011), ο Βουνόπυργος στο Δήμο Ερινεού χωρίς κανέναν μόνιμο κάτοικο από 9 που είχε στην απογραφή του 2001, η Άνω Βλασία (307 το 2001 - 165 το 2011), Κάτω Ζαχλωρού (64 το 2001 - 38 το 2011), κανείς κάτοικος στην Άνω Ζαχλωρού.

Ας δούμε αναλυτικά τα στοιχεία της απογραφής των κατοίκων του 2011 για τον Νομό Αχαΐας:

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΧΑΪΑΣ (Έδρα: Πάτραι,αι) 309.694

ΔΗΜΟΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ (Έδρα: Αίγιον,το) 49.872

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΙΓΕΙΡΑΣ 2.626

Τοπική Κοινότητα Αιγείρας 1.462

Αιγείρα,η 1.462

Τοπική Κοινότητα Αιγών 338

Αιγαί,αι 70

Αλμυρός,ο 23

Λαμπινός,ο 245

Τοπική Κοινότητα Αμπελοκήπων 289

Αμπελόκηποι,οι 228

Παλιοκάτωνα,τα 28

Πιμπαίϊκα,τα 33

Τοπική Κοινότητα Βελάς 23

Βελά,η 23

Τοπική Κοινότητα Εξοχής 34

Εξοχή,η 34

Τοπική Κοινότητα Μοναστηρίου 119

Μοναστήριον,το 119

Τοπική Κοινότητα Οάσεως 32

Όασις,η 32

Τοπική Κοινότητα Περιθωρίου 91

Περιθώριον,το 91

Τοπική Κοινότητα Σελιάνας 52

Σελιάνα,η 52

Τοπική Κοινότητα Σινεβρού 38

Σινεβρόν,το 38

Τοπική Κοινότητα Χρυσανθίου 148

Κασάνεβα,η 5

Χρυσάνθιον,το 143

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΙΓΙΟΥ 26.523

Δημοτική Κοινότητα Αιγίου 20.664

Άγιος Νικόλαος,ο 23

Αίγιον,το 20.422

Σωτήρ,ο 159

Φωνησκαριά,η 60

Τοπική Κοινότητα Βαλιμιτίκων 575

Βαλιμίτικα,τα 575

Τοπική Κοινότητα Δαφνών 307

Άγιος Ηλίας,ο 0

Δάφναι,αι 307

Τοπική Κοινότητα Διγελιωτίκων 442

Διγελιώτικα,τα 442

Τοπική Κοινότητα Κουλούρας 704

Κουλούρα,η 704

Τοπική Κοινότητα Κούμαρη 175

Κούμαρης,ο 175

Τοπική Κοινότητα Κουνινάς 479

Αγία Άννα,η 17

Κουνινά,η 387

Μονή Πεπελενίτσης,η 1

Πελεκίστρα,η 11

Πετροβούνι,το 63

Τοπική Κοινότητα Μαυρικίου 403

Άγιος Ιωάννης,ο 0

Άνω Μαυρίκιον,το 23

Κάτω Μαυρίκιον,το 380

Τοπική Κοινότητα Μελισσίων 343

Λάκκα,η 7

Μελίσσια,τα 317

Μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών,η 4

Πυργάκιον,το 15

Τοπική Κοινότητα Παρασκευής 251

Παρασκευή,η 251

Τοπική Κοινότητα Πτέρης 466

Άγιος Ανδρέας,ο 69

Άγιος Παντελεήμων,ο 4

Αχλαδέα,η 152

Κάτω Πτέρη,η 176

Μπουφούσκια,η 61

Πτέρη,η 4

Τοπική Κοινότητα Σελινούντος 449

Σελινούς,ο 449

Τοπική Κοινότητα Τέμενης 1.214

Τέμενη,η 1.214

Τοπική Κοινότητα Χατζή 51

Χατζής,ο 51

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΚΡΑΤΑΣ 4.747

Τοπική Κοινότητα Αγίας Βαρβάρας 66

Αγία Βαρβάρα,η 44

Βουνάκιον,το 22

Τοπική Κοινότητα Ακράτας 1.429

Ακράτα,η 1.393

Παλαιοσταφίδα,η 2

Πύργος,ο 11

Φούρνοι,οι 23

Τοπική Κοινότητα Αμπέλου 213

Άμπελος,η 213

Τοπική Κοινότητα Βαλιμής 31

Βαλιμή,η 31

Τοπική Κοινότητα Βουτσίμου 51

Βούτσιμος,ο 51

Τοπική Κοινότητα Ζαρούχλης 94

Ζαρούχλα,η 94

Τοπική Κοινότητα Καλαμιά 278

Καλαμιάς,ο 214

Κάτω Ποταμιά,η 12

Ποταμίτικος Γιαλός,ο 52

Τοπική Κοινότητα Κραθίου 615

Γκουμαίικα,τα 133

Κράθιον,το 482

Τοπική Κοινότητα Μεσορρουγίου 62

Άνω Μεσορρούγι,το 12

Μεσορρούγιον,το 23

Σόλος,ο 27

Τοπική Κοινότητα Παραλίας Πλατάνου 268

Παραλία Πλατάνου,η 268

Τοπική Κοινότητα Περιστέρας 86

Αγρίδιον,το 3

Περιστέρα,η 76

Χαλκιάνικα,τα 7

Τοπική Κοινότητα Πλατάνου 259

Άνω Ποταμιά,η 7

Κορινθιακό Μπαλκόνι,το 12

Πλάτανος,ο 231

Τσιβλός,ο 9

Τοπική Κοινότητα Ποροβίτσης 130

Παραλία Ποροβίτσης,η 122

Ποροβίτσα,η 8

Τοπική Κοινότητα Συλιβαινιώτικων 1.165

Συλιβαινιώτικα,τα 1.165

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΔΙΑΚΟΠΤΟΥ 6.429

Δημοτική Κοινότητα Διακοπτού 2.252

Διακοπτόν,το 2.183

Καλυβίτης,ο 2

Κερνίτσα,η 13

Λόφος,ο 54

Τοπική Κοινότητα Άνω Διακοπτού 317

Άνω Διακοπτόν,το 304

Πούντα,η 13

Τοπική Κοινότητα Ελαιώνος 712

Ελαιών,ο 671

Μετόχιον,το 1

Τερψιθέα,η 40

Τοπική Κοινότητα Ελίκης 516

Ελίκη,η 510

Καλαντέρι,το 6

Τοπική Κοινότητα Ζαχλωριτίκων 339

Ζαχλωρίτικα,τα 339

Τοπική Κοινότητα Καθολικού 29

Καθολικόν,το 29

Τοπική Κοινότητα Κερυνείας 362

Κερύνεια,η 35

Νέα Κερύνεια,η 327

Τοπική Κοινότητα Μαμουσιάς 355

Δερβένιον,το 140

Μαμουσιά,η 214

Σταυριά,η 1

Τοπική Κοινότητα Νικολαιίκων 438

Νικολαίικα,τα 438

Τοπική Κοινότητα Ριζομύλου 366

Ριζόμυλος,ο 366

Τοπική Κοινότητα Ροδιάς 429

Ροδιά,η 429

Τοπική Κοινότητα Τραπέζης 314

Παραλία Τραπέζης,η 40

Τράπεζα,η 274

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΡΙΝΕΟΥ 3.236

Τοπική Κοινότητα Αρραβωνίτσης 189

Αρραβωνίτσα,η 166

Συνανιά,τα 23

Τοπική Κοινότητα Δαμακινίου 76

Βουνόπυργος,ο 0

Δαμακίνιον,το 76

Τοπική Κοινότητα Ζήριας 822

Άνω Ζήρια,η 3

Ζήρια,η 501

Κυανή Ακτή,η 33

Λαμπίριον,το 218

Ροδινή,η 1

Σαρκουνάς,ο 66

Τοπική Κοινότητα Καμάρων 1.323

Καμάραι,αι 1.218

Μπούκα,η 69

Πεύκα,τα 36

Τοπική Κοινότητα Νέου Ερινεού 407

Νέος Ερινεός,ο 407

Τοπική Κοινότητα Σαλμενίκου 419

Άνω Σαλμενίκον,το 12

Βοτένη,η 13

Κάτω Σαλμενίκον,το 225

Μονή Αγίας Ελεούσης,η 11

Νέο Σαλμενίκον,το 158

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑΣ 6.311

Δημοτική Κοινότητα Ροδοδάφνης 2.564

Ροδοδάφνη,η 2.564

Τοπική Κοινότητα Αγίου Κωνσταντίνου 399

Άγιος Κωνσταντίνος,ο 399

Τοπική Κοινότητα Άλσους 123

Άλσος,το 123

Τοπική Κοινότητα Βερίνου 201

Βερίνον,το 178

Μονή Αγίου Ιωάννου Θεολόγου,η 23

Τοπική Κοινότητα Γκραίκα 73

Γκραίκας,ο 73

Τοπική Κοινότητα Γρηγόρη 111

Γρηγόρης,ο 97

Επταπίττα,η 14

Τοπική Κοινότητα Δημητροπούλου 187

Δημητρόπουλον,το 187

Τοπική Κοινότητα Δουκαναιίκων 53

Άνω Δουκαναίικα,τα 22

Δουκαναίικα,τα 31

Τοπική Κοινότητα Κρήνης Αιγιαλείας 297

Κρήνη,η 293

Μικρόνι,το 4

Τοπική Κοινότητα Λάκκας 147

Λάκκα,η 147

Τοπική Κοινότητα Λόγγου 659

Λόγγος,ο 659

Τοπική Κοινότητα Μάγειρα 55

Μάγειρας,ο 55

Τοπική Κοινότητα Μυρόβρυσης 211

Μυρόβρυση,η 211

Τοπική Κοινότητα Νεραντζιών 232

Νεραντζιαί,αι 232

Τοπική Κοινότητα Σελιανιτίκων 902

Σελιανίτικα,τα 902

Τοπική Κοινότητα Τούμπας 97

Μερτίδιον,το 21

Τούμπα,η 76

ΔΗΜΟΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΧΑΪΑΣ (Έδρα: Κάτω Αχαΐα,η) 25.916

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΔΥΜΗΣ 10.227

Δημοτική Κοινότητα Κάτω Αχαΐας 6.880

Αλυκαί,αι 144

Κάτω Αχαΐα,η 6.618

Μανεταίικα,τα 18

Παραλία Κάτω Αχαΐας,η 91

Πίσω Συκέα,η 9

Τοπική Κοινότητα Αγιοβλασιτίκων 241

Αγιοβλασίτικα,τα 84

Κάπελη,η 36

Λεύκος,ο 24

Στεναΐτικα,τα 97

Τοπική Κοινότητα Αλισσού 750

Αλισσός,ο 418

Καμενίτσα,η 113

Παραλία Αλισσού,η 196

Προφήτης Ελισσαίος,ο 23

Τοπική Κοινότητα Άνω Αχαΐας 229

Άνω Αχαΐα,η 229

Τοπική Κοινότητα Ελαιοχωρίου 238

Ελαιοχώριον,το 238

Τοπική Κοινότητα Κάτω Αλισσού 570

Γιαλός,ο 101

Κάτω Αλισσός,ο 469

Τοπική Κοινότητα Νιφοραιίκων 598

Νιφοραίικα,τα 485

Παραλία Νιφοραιίκων,η 113

Τοπική Κοινότητα Πετροχωρίου 721

Βεσκουκαίικα,τα 79

Βυθούλκας,ο 35

Καρυά,η 294

Λαμπραίικα,τα 76

Λογοθέτης,ο 60

Πετροχώριον,το 177

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΑΡΙΣΣΟΥ (ΛΑΡΙΣΟΥ) 5.650

Δημοτική Κοινότητα Μετοχίου 1.483

Βουπράσιον,το 6

Λάπας,ο 1.000

Μετόχιον,το 349

Νέον Βουπράσιον,το 128

Τοπική Κοινότητα Αγίου Νικολάου Σπάτων 264

Άγιος Κωνσταντίνος,ο 67

Άγιος Νικόλαος,ο 197

Μονή Αγίου Νικολάου,η 0

Τοπική Κοινότητα Απιδεώνος 309

Απιδεών,ο 309

Τοπική Κοινότητα Αράξου 509

Ακρωτήριο Αράξου,το 35

Άραξος,ο 445

Καλόγρια,η 29

Ταξιάρχαι,οι 0

Τοπική Κοινότητα Βελιτσών 404

Άνω Βελιτσαί,αι 239

Κάτω Βελιτσαί,αι 165

Τοπική Κοινότητα Καγκαδίου 409

Καγκάδιον,το 409

Τοπική Κοινότητα Λακκοπέτρας 782

Ιονική Ακτή,η 26

Καρνάρι,το 80

Λακκόπετρα,η 645

Λιμανάκι,το 31

Τοπική Κοινότητα Ματαράγκας 282

Κεφαλαίικα,τα 165

Ματαράγκα,η 117

Τοπική Κοινότητα Μιχοΐου 355

Κάνδαλος,ο 51

Μιχόιον,το 235

Τσαμαίικα,τα 65

Ψευτέικα,τα 4

Τοπική Κοινότητα Πέτα 308

Πέτας,ο 308

Τοπική Κοινότητα Ριόλου 545

Μαζαίικα,τα 17

Ρίολος,ο 528

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΜΟΒΡΗΣ 4.605

Τοπική Κοινότητα Καραιίκων 726

Γομοστόν,το 249

Καραίικα,τα 174

Καραμεσιναίικα,τα 158

Ράχη,η 145

Τοπική Κοινότητα Κρίνου 303

Κρίνος,ο 303

Τοπική Κοινότητα Λιμνοχωρίου 965

Καλαμάκιον,το 502

Κάτω Λιμνοχώριον,το 169

Λιμνοχώριον,το 278

Παραλία Καλαμακίου,η 16

Τοπική Κοινότητα Μύρτου 397

Γιουλαίικα,τα 101

Μύρτος,ο 180

Πουρνάριον,το 116

Τοπική Κοινότητα Σαγαιίκων 1.868

Απόστολοι,οι 88

Βραχναίικα,τα 13

Γερουσαίικα,τα 557

Μπουταίικα,τα 149

Σαγαίικα,τα 1.038

Σταθμός,ο 23

Τοπική Κοινότητα Φράγκας 346

Σπαναίικα,τα 61

Τσακώνικα,τα 59

Φράγκα,η 226

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΩΛΕΝΙΑΣ 5.434

Τοπική Κοινότητα Αγίου Νικολάου Κράλης 330

Άγιος Νικόλαος,ο 39

Αυγεραίικα,τα 61

Θωμαίικα,τα 74

Καλαμάκιον,το 109

Ποιμενοχώριον,το 47

Τοπική Κοινότητα Αγίου Στεφάνου 901

Άγιος Στέφανος,ο 124

Παλαιά Περιστέρα,η 23

Φυλακές,οι 754

Τοπική Κοινότητα Άνω Σουδεναιίκων 271

Άνω Σουδεναίικα,τα 271

Τοπική Κοινότητα Άρλας 335

Άρλα,η 335

Τοπική Κοινότητα Αχαϊκού 192

Αχαϊκόν,το 192

Τοπική Κοινότητα Γαλαναίϊκα 16

Γαλαναίϊκα,τα 16

Τοπική Κοινότητα Γκανέϊκα 0

Γκανέικα,τα 0

Τοπική Κοινότητα Κάτω Μαζαράκι 714

Κάτω Μαζαράκιον,το 714

Τοπική Κοινότητα Λουσικών 632

Λουσικά,τα 454

Σπαλιαραίικα,τα 146

Υψηλή Ράχη,η 32

Τοπική Κοινότητα Μιτοπόλεως 349

Κώμη,η 77

Μιτόπολις,η 197

Σουβαλιωτέικα,τα 75

Τοπική Κοινότητα Πορτών 256

Πόρται,αι 256

Τοπική Κοινότητα Σαντομερίου 314

Αμπελάκια,τα 41

Μονή Αγίας Μαρίνης Μαρίτσης,η 4

Πολύλοφον,το 105

Σαντομέριον,το 164

Τοπική Κοινότητα Φλόκα 189

Ζησιμαίικα,τα 78

Φλόκας,ο 111

Τοπική Κοινότητα Φωσταίνης 219

Φώσταινα,η 219

Τοπική Κοινότητα Χαϊκαλίου 399

Κατσαϊταίικα,τα 42

Κουνελαίικα,τα 40

Χαϊκάλιον,το 317

Τοπική Κοινότητα Χαραυγής 317

Νεοχώριον,το 100

Πηγάδια,τα 147

Χαραυγή,η 70

ΔΗΜΟΣ ΕΡΥΜΑΝΘΟΥ (Έδρα: Χαλανδρίτσα,η) 8.877

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΛΕΝΤΖΙΟΥ 380

Τοπική Κοινότητα Καλεντζίου 380

Αβράμιον,το 68

Άγιος Γεώργιος,ο 100

Καλέντζιον,το 71

Μπαντσαίικα,τα 141

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΕΟΝΤΙΟΥ 335

Τοπική Κοινότητα Άνω Μαζαράκι 12

Άνω Μαζαράκιον,το 12

Τοπική Κοινότητα Δεμεστίχων 39

Δεμέστιχα,τα 39

Τοπική Κοινότητα Λεοντίου 284

Βεταίικα,τα 27

Γολέμι,το 5

Θωμέικα,τα 2

Κατσαϊτέικα,τα 1

Κουναβαίικα,τα 3

Λεόντιον,το 246

Οβρυόκαμπος,ο 0

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΡΙΤΑΙΑΣ 3.086

Τοπική Κοινότητα Αγίας Βαρβάρας 185

Αγία Βαρβάρα,η 114

Γάλαρος,ο 71

Τοπική Κοινότητα Αγίας Μαρίνης 54

Αγία Μαρίνα,η 19

Κάτω Αγία Μαρίνα,η 35

Τοπική Κοινότητα Αλεποχωρίου 236

Άγιος Δημήτριος,ο 137

Αλεποχώριον,το 99

Τοπική Κοινότητα Βελιμαχίου 72

Βελιμάχιον,το 69

Μονή Αγίων Πάντων,η 3

Τοπική Κοινότητα Δροσιάς 383

Δροσιά,η 186

Κάτω Δροσιά,η 83

Κουμπέριον,το 53

Πτέρη,η 61

Τοπική Κοινότητα Ερυμανθείας 173

Ερυμάνθεια,η 173

Τοπική Κοινότητα Κάλφα 140

Κάλφας,ο 111

Μασουραίικα,τα 29

Τοπική Κοινότητα Μανεσίου Πατρών 307

Γολέμιον,το 63

Κάτω Μαστραντώνιον,το 129

Μανέσιον,το 87

Μαστραντώνης,ο 28

Τοπική Κοινότητα Ρουπακιάς 131

Ρουπακιά,η 131

Τοπική Κοινότητα Σκιαδά 660

Καρπέτα,το 112

Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Νοτενών,η 1

Μπαράκες,οι 101

Πηγάδια,τα 93

Σκιαδάς,ο 353

Τοπική Κοινότητα Σκούρα 156

Καρδάσι,το 36

Σκούρας,ο 120

Τοπική Κοινότητα Σπαρτιάς 152

Κυπαρίσσιον,το 102

Σπαρτιά,η 50

Τοπική Κοινότητα Σταυροδρομίου 278

Ξηροχώριον,το 69

Πανουσαίικα,τα 29

Ράχη,η 27

Σταυροδρόμιον,το 153

Τοπική Κοινότητα Χιόνας 159

Χιόνα,η 159

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΦΑΡΡΩΝ 5.076

Τοπική Κοινότητα Βασιλικού 733

Αγριλιά,η 96

Βασιλικόν,το 411

Κυδωνίαι,αι 91

Στέρνα,η 37

Στεφάνη,η 98

Τοπική Κοινότητα Ελληνικού 260

Αγία Ελεούσα,η 61

Βαλματούρα,η 15

Ελληνικόν,το 84

Κανελλάκι,το 33

Κούμαρης,ο 11

Νεοχώριον,το 24

Χρυσαυγή,η 32

Τοπική Κοινότητα Ισώματος 452

Ίσωμα,το 452

Τοπική Κοινότητα Καλανίστρας 107

Καλανίστρα,η 51

Ροδιά,η 56

Τοπική Κοινότητα Καλάνου 124

Κάλανος,ο 124

Τοπική Κοινότητα Καλουσίου 163

Καλούσιον,το 163

Τοπική Κοινότητα Καταρράκτου 93

Καταρράκτης,ο 93

Τοπική Κοινότητα Κριθαρακίων 190

Αστέριον,το 92

Κριθαράκια,τα 98

Τοπική Κοινότητα Λακκωμάτων 133

Λακκώματα,τα 113

Τσαπουρνιά,η 20

Μιράλιον,το 87

Τοπική Κοινότητα Νέου Κομπηγαδίου 124

Μίχας,ο 0

Νέον Κομπηγάδιον,το 97

Πλάτανος,ο 27

Τοπική Κοινότητα Πλατανόβρυσης 403

Αγία Παρασκευή,η 57

Κάτω Πλατανόβρυση,η 98

Κοίμησις,η 48

Πλατανόβρυση,η 200

Τοπική Κοινότητα Σταροχωρίου 458

Άνω Σταροχώρι,το 77

Δαφνούλα,η 239

Κάτω Σταροχώρι,το 94

Τρούσας,ο 48

Τοπική Κοινότητα Φαρών 519

Πρέβεδος,ο 53

Φαραί,αι 466

Τοπική Κοινότητα Χαλανδρίτσης 1.047

Κυδωνιές,οι 14

Μαστοραίικα - Σταμαίικα,τα 120

Χαλανδρίτσα,η 913

Τοπική Κοινότητα Χρυσοπηγής 183

Άνω Χρυσοπηγή,η 54

Χρυσοπηγή,η 129

ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ (Έδρα: Καλάβρυτα,τα) 11.045

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΡΟΑΝΙΑΣ 1.619

Τοπική Κοινότητα Αγραμπέλων 99

Αγράμπελα,τα 41

Πλατανίτσα,η 58

Τοπική Κοινότητα Αγριδίου 92

Αγρίδιον,το 92

Τοπική Κοινότητα Αλεσταίνης 13

Αλέσταινα,η 13

Τοπική Κοινότητα Αναστάσεως 76

Ανάστασις,η 71

Μονή Αγίων Θεοδώρων,η 5

Τοπική Κοινότητα Αροανίας 46

Αροανία,η 46

Τοπική Κοινότητα Δεσινού 37

Δεσινόν,το 37

Τοπική Κοινότητα Καμενιάνων 116

Δροβολοβόν,το 31

Καμενιάνοι,οι 85

Τοπική Κοινότητα Λεχουρίου 288

Κερασέα,η 73

Λεχούριον,το 209

Σέλλιον,το 6

Τοπική Κοινότητα Λιβαρτζίου 211

Λιβάδιον,το 12

Λιβαρτζινόν,το 35

Λιβάρτζιον,το 164

Τοπική Κοινότητα Πλάκας 99

Πλάκα,η 99

Τοπική Κοινότητα Σειρών 263

Άγιοι Θεόδωροι,οι 8

Άγιος Γεώργιος,ο 65

Θωμαίϊκα,τα 45

Κρήνη,η 69

Σειραί,αι 76

Τοπική Κοινότητα Ψωφίδος 279

Άνω Τριπόταμα,τα 58

Άνω Ψωφίς,η 19

Βασιλική,η 14

Κάτω Τριπόταμα,τα 106

Τριπόταμα,τα 50

Ψωφίς,η 32

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ 6.011

Τοπική Κοινότητα Άνω Βλασίας 165

Άνω Βλασία,η 165

Τοπική Κοινότητα Άνω Λουσών 115

Άνω Λουσοί,οι 111

Βαλβούσια,τα 4

Τοπική Κοινότητα Βάλτας 82

Βάλτα,η 82

Τοπική Κοινότητα Βιλιβίνης 66

Βιλιβίνα,η 66

Τοπική Κοινότητα Γουμένισσας 297

Γουμένισσα,η 297

Τοπική Κοινότητα Δουμενών 156

Δουμενά,τα 156

Τοπική Κοινότητα Δροσάτου 177

Δροσάτον,το 177

Τοπική Κοινότητα Καλαβρύτων 1.829

Αυλών,ο 31

Βραχνίον,το 13

Καλάβρυτα,τα 1.674

Κραστικοί,οι 54

Μονή Αγίας Λαύρας,η 10

Σούβαρδον,το 38

Στάση Κερπινής,η 9

Τοπική Κοινότητα Καλλιφωνίου 61

Καλλιφώνιον,το 61

Τοπική Κοινότητα Κανδάλου 27

Κάνδαλος,ο 27

Τοπική Κοινότητα Κάτω Βλασίας 131

Κάτω Βλασία,η 115

Μενυχταίικα,τα 2

Μετόχιον,το 13

Μονή Αγίου Νικολάου Βλασίας,η 1

Τοπική Κοινότητα Κάτω Ζαχλωρούς 53

Άνω Ζαχλωρού,η 0

Κάτω Ζαχλωρού,η 38

Μονή Μεγάλου Σπηλαίου,η 15

Τοπική Κοινότητα Κάτω Λουσών 59

Κάτω Λουσοί,οι 54

Λουσικόν,το 5

Τοπική Κοινότητα Κερπινής 173

Κερπινή,η 173

Τοπική Κοινότητα Κερτέζης 365

Κέρτεζη,η 365

Τοπική Κοινότητα Κορφών 108

Κορφαί,αι 108

Τοπική Κοινότητα Κούτελης 67

Κούτελη,η 57

Παλαιά Κούτελη,η 10

Τοπική Κοινότητα Κρυονερίου 96

Κρυονέριον,το 96

Τοπική Κοινότητα Λαγοβουνίου 53

Λαγοβούνιον,το 53

Τοπική Κοινότητα Λαπαναγών 20

Λαπαναγοί,οι 20

Τοπική Κοινότητα Μανεσίου Καλαβρύτων 225

Μανέσιον,το 201

Μπούμπουκας,ο 24

Τοπική Κοινότητα Μικρού Ποντιά 310

Καρούσιον,το 109

Λομποκάς,ο 20

Μέγας Ποντιάς,ο 64

Μικρός Ποντιάς,ο 117

Τοπική Κοινότητα Πετσάκων 196

Μπόσι,το 28

Πετσάκοι,οι 168

Τοπική Κοινότητα Πλατανιωτίσσης 110

Δίγελα,η 0

Πλατανιώτισσα,η 109

Σπαρτινού,η 1

Τοπική Κοινότητα Πριολίθου 91

Πριόλιθος,ο 91

Τοπική Κοινότητα Προφήτου Ηλιού 106

Μουρίκιον,το 36

Προφήτης Ηλίας,ο 70

Τοπική Κοινότητα Ρογών 100

Ρογοί,οι 100

Τοπική Κοινότητα Σιγουνίου 93

Λεύκη,η 14

Σιγούνιον,το 79

Τοπική Κοινότητα Σκεπαστού 514

Σκεπαστόν,το 514

Τοπική Κοινότητα Τρεχλού 106

Λαπάθεια,η 36

Τρεχλόν,το 70

Τοπική Κοινότητα Φλαμπούρων 60

Νεοχώριον,το 10

Ορθολίθιον,το 15

Φλάμπουρα,τα 35

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΛΕΙΤΟΡΟΣ (ΚΛΕΙΤΟΡΙΑΣ) 2.360

Τοπική Κοινότητα Αγίου Νικολάου 52

Άγιος Νικόλαος,ο 52

Τοπική Κοινότητα Άνω Κλειτορίας 50

Άνω Κλειτορία,η 50

Τοπική Κοινότητα Άρμπουνα 52

Άρμπουνας,ο 41

Καλαμάκιον,το 11

Τοπική Κοινότητα Γλάστρας 61

Άγιος Βλάσιος,ο 53

Γλάστρα,η 8

Τοπική Κοινότητα Δρυμού 58

Δρυμός,ο 21

Κάτω Δρυμός,ο 37

Τοπική Κοινότητα Καστελλίου 18

Καστέλλιον,το 18

Τοπική Κοινότητα Καστρίων 78

Καστρία,τα 78

Τοπική Κοινότητα Κλειτορίας 713

Βάλτος,ο 0

Ελατόφυτον,το 4

Ζαρέλια,τα 7

Καλλιθέα,η 52

Κλειτορία,η 650

Τοπική Κοινότητα Κλείτορος 20

Κλείτωρ,ο 20

Τοπική Κοινότητα Κρινοφύτων 139

Κρινόφυτα,τα 139

Τοπική Κοινότητα Λευκασίου 89

Λευκάσιον,το 89

Τοπική Κοινότητα Λυκουρίας 449

Κερασιά,η 14

Λυκουρία,η 430

Σπηλιά,η 5

Τοπική Κοινότητα Παγκρατίου 145

Παγκραταίικα Καλύβια,τα 49

Παγκράτιον,το 63

Σελλά,τα 16

Στενόν,το 17

Τοπική Κοινότητα Πλανητέρου 197

Πλανητέρον,το 197

Τοπική Κοινότητα Τουρλάδας 28

Τουρλάδα,η 28

Τοπική Κοινότητα Φιλίων 211

Άγιοι Θεόδωροι,οι 9

Ζευγολατιόν,το 18

Καλύβια,τα 52

Μονή Αγίου Αθανασίου,η 2

Φίλια,τα 130

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΑΪΩΝ 1.055

Τοπική Κοινότητα Αμυγδαλέας 43

Αμυγδαλέα,η 43

Τοπική Κοινότητα Δάφνης 436

Δάφνη,η 436

Τοπική Κοινότητα Νασίων 28

Νάσια,τα 28

Τοπική Κοινότητα Πάου 298

Βεσίνιον,το 10

Δεχουναίικα,τα 18

Παλαιός Πάος,ο 0

Πάος,ο 253

Ποταμιά,η 17

Τοπική Κοινότητα Πεύκου 66

Πεύκον,το 66

Τοπική Κοινότητα Σκοτάνης 99

Άγιος Γεώργιος,ο 39

Σκοτάνη,η 60

Τοπική Κοινότητα Χόβολης 85

Άνω Χόβολη,η 4

Κάτω Χόβολη,η 81

ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ (Έδρα: Πάτραι,αι) 213.984

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΒΡΑΧΝΑΙΙΚΩΝ 4.627

Δημοτική Κοινότητα Βραχναιίκων 2.664

Βραχναίικα,τα 2.571

Δρεσθενά,τα 0

Μοιραίικα,τα 93

Τοπική Κοινότητα Θεριανού 133

Θεριανόν,το 133

Τοπική Κοινότητα Καμινίων 716

Καμίνια,τα 716

Τοπική Κοινότητα Μονοδενδρίου 721

Μονοδένδριον,το 721

Τοπική Κοινότητα Τσουκαλαιίκων 393

Τσουκαλαίικα,τα 393

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΜΕΣΣΑΤΙΔΟΣ 13.852

Δημοτική Κοινότητα Οβριάς 6.308

Οβριά,η 6.308

Δημοτική Κοινότητα Σαραβαλίου 4.202

Άγιος Στέφανος,ο 335

Δεμένικα,τα 2.783

Κεφαλόβρυσον,το 233

Μπάκαρι,το 116

Σαραβάλιον,το 735

Τοπική Κοινότητα Θέας 508

Θέα,η 409

Λυγιαί,αι 55

Παυλόκαστρον,το 44

Τοπική Κοινότητα Καλλιθέας 837

Άνω Καλλιθέα,η 146

Καλλιθέα,η 691

Τοπική Κοινότητα Κρήνης Πατρών 1.347

Άγιος Κωνσταντίνος,ο 453

Κρήνη,η 888

Μονή Ομπλού,η 6

Τοπική Κοινότητα Κρυσταλλόβρυσης 11

Κρυσταλλόβρυση,η 11

Τοπική Κοινότητα Πετρωτού 639

Αγία Παρασκευή,η 13

Μαυρομανδήλα,η 462

Πετρωτόν,το 164

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΛΙΑΣ 9.987

Δημοτική Κοινότητα Παραλίας 6.336

Παραλία,η 6.336

Τοπική Κοινότητα Μιντιλογλίου 2.363

Μιντιλόγλιον,το 2.120

Χαντζηλιάκον,το 243

Τοπική Κοινότητα Ρογιτίκων 1.288

Ρογίτικα,τα 1.288

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΑΤΡΕΩΝ 171.484

Μπάλας,ο 264

Πάτραι,αι 168.034

Σκιόεσσα,η 626

Χάραδρον,το 110

Τοπική Κοινότητα Ελικίστρας 1.538

Ελικίστρα,η 275

Καρυά,η 457

Πουρναρόκαστρον,το 67

Ρυάκι,το 116

Ρωμανός,ο 623

Τοπική Κοινότητα Μοίρας 65

Γκοτσαίικα,τα 14

Μοίρα,η 51

Πηγή,η 0

Τοπική Κοινότητα Σουλίου 847

Άγιος Ιωάννης,ο 37

Κεφαλόβρυσον,το 9

Μιντζαίικα,τα 13

Νέον Σούλιον,το 756

Παναγιά,η 6

Προφήτης Ηλίας,ο 26

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΡΙΟΥ 14.034

Δημοτική Κοινότητα Αγίου Βασιλείου 2.662

Άγιος Βασίλειος,ο 2.662

Δημοτική Κοινότητα Ρίου 4.664

Ρίον,το 4.664

Τοπική Κοινότητα Ακταίου 1.494

Ακταίο,το 1.494

Τοπική Κοινότητα Άνω Καστριτσίου 832

Άνω Καστρίτσιον,το 832

Τοπική Κοινότητα Αραχοβιτίκων 902

Αραχοβίτικα,τα 305

Κάτω Αραχοβίτικα,τα 597

Τοπική Κοινότητα Αργυράς 288

Αργυρά,η 288

Τοπική Κοινότητα Δρεπάνου 541

Δρέπανον,το 541

Τοπική Κοινότητα Κάτω Καστριτσίου 1.046

Κάτω Καστρίτσιον,το 758

Μαγούλα,η 288

Τοπική Κοινότητα Πιτίτσης 26

Πιτίτσα,η 26

Τοπική Κοινότητα Πλατανίου 481

Πλατάνιον,το 481

Τοπική Κοινότητα Σελλών 302

Σελλά,τα 302

Τοπική Κοινότητα Ψαθοπύργου 796

Κάτω Ροδινή,η 133

Ψαθόπυργος,ο 663