Είσοδος στο blog

Σας καλωσορίζουμε στο ιστολόγιο του σχολείου μας

Η ώρα στον κόσμο

Αναζήτηση

Τετάρτη 7 Αυγούστου 2013

"Αυτός έχει μνήμη δελφινιού" πρέπει τελικά να λέμε

Η Άλι
Τα δελφίνια, λοιπόν, και όχι οι ελέφαντες θυμούνται για περισσότερο χρόνο από κάθε άλλο ζώο εκτός του ανθρώπου, υποστηρίζει νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, που διαπίστωσε ότι τα έξυπνα θαλάσσια θηλαστικά είναι σε θέση να θυμούνται το ένα το χαρακτηριστικό σφύριγμα του άλλου μετά από τουλάχιστον 20 χρόνια χωρισμού.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον βιολόγο Τζέισον Μπρακ του πανεπιστημίου του Σικάγου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας της Βασιλικής Εταιρίας επιστημών της Βρετανίας «Proceedings of Royal Society B», σύμφωνα με το BBC, το Science και το Nature, εκτιμούν ότι αυτές οι μακροχρόνιες αναμνήσεις σχηματίζονται επειδή τα δελφίνια έχουν εξελιχτεί να διαμορφώνουν πολύπλοκες και διαρκείς κοινωνικές σχέσεις.

Οι επιστήμονες μελέτησαν τις σχέσεις ανάμεσα σε 56 δελφίνια που κατά καιρούς μετακινούνταν μεταξύ διαφορετικών ενυδρείων και ζωολογικών κήπων. Χρησιμοποιώντας ηχεία κάτω από το νερό, οι ερευνητές έπαιζαν σε δελφίνια ηχογραφήσεις από σφυρίγματα άλλων δελφινιών που κάποτε είχαν συνυπάρξει στον ίδιο χώρο με τα πρώτα. Όταν τα δελφίνια αναγνωρίζουν ως οικείο έναν ήχο, πλησιάζουν για περισσότερη ώρα κοντά στα ηχεία και βγάζουν σφυρίγματα προς αυτά, αλλιώς τα αγνοούν πλήρως.

Οι ερευνητές, έχοντας μελετήσει τα ιστορικά αρχεία που πήγαιναν δεκαετίες στο παρελθόν, γνώριζαν ποιο δελφίνι είχε κάποτε συνυπάρξει με ποιο άλλο και έτσι, προς μεγάλη τους έκπληξη, διαπίστωσαν ότι, έστω και με την ακοή, τα δελφίνια μπορούσαν να αναγνωρίσουν τους μοναδικούς ήχους που έβγαζαν από τα ηχεία οι γνώριμοι τους (κάθε δελφίνι έχει τη δική του «υπογραφή- σφύριγμα»).

Το ρεκόρ πέτυχαν δύο θηλυκά δελφίνια, η Άλι και η Μπέιλι, που κάποτε ζούσαν στο ίδιο ενυδρείο της Φλόριδα, αλλά μετά αποχωρίστηκαν, καθώς μπόρεσαν να αναγνωρίσουν η μία το σφύριγμα της άλλης μετά από 20,5 χρόνια.

Αυτό σημαίνει ότι είχαν κρατήσει στον εγκέφαλό τους τη σχετική ανάμνηση όλο αυτό τον καιρό (αν και παραμένει άγνωστο με ποιο μορφή διατηρείται αυτή η μνήμη).

Πρόκειται για την πιο μακροχρόνια κοινωνική ανάμνηση που έχει ποτέ καταγραφεί σε μη ανθρώπινο είδος. 

«Δεν ξέρουμε ποιο είναι το ανώτερο δυνατό όριο για μια ανάμνηση ενός δελφινιού και αν υπάρχει τέτοιο όριο», δήλωσε ο Μπρακ (τα δελφίνια ζουν περίπου 50 χρόνια, οπότε ίσως θυμούνται πολύ πέρα από τα 20,5 χρόνια).

Οι επιστήμονες, μετά και τη νέα ανακάλυψη, θεωρούν ότι τα δελφίνια έχουν νοημοσύνη συγκρίσιμη των ανθρώπων, των χιμπατζήδων και των ελεφάντων. 

Οι τελευταίοι έχουν επίσης αναμνήσεις που πλησιάζουν τα 20 χρόνια, όμως θυμούνται μόνο άλλα μέλη της οικογένειάς τους και όχι ξένους, αντίθετα με τα δελφίνια, των οποίων η μακρά μνήμη δεν περιορίζεται μόνο σε «συγγενείς» τους.

«Όταν οι ήχοι ήταν οικείοι, τα δελφίνια πλησίαζαν πιο κοντά και στέκονταν για περισσότερη ώρα » λέει ο επικεφαλής της έρευνας καθηγητής Τζέισον Μπρακ.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι επειδή τα δελφίνια μετακινούνται συχνά κατά ομάδες στους ωκεανούς έχουν ανεπτυγμένη κοινωνική μνήμη παρόμοια με των ανθρώπων, των χιμπατζήδων και των ελεφάντων αλλά και χαρακτηριστικό σφύριγμα το καθένα που λειτουργεί ως ταυτότητα και ξεχωρίζει το ένα από το άλλο.

Πηγή: http://www.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου