Η Δήμητρα είναι ο μικρότερος πλανήτης νάνος του Ηλιακού μας συστήματος και ο μόνος που βρίσκεται μέσα στην Κύρια Ζώνη Αστεροειδών. Επίσης είναι ο πρώτος αστεροειδής που ανακαλύφθηκε ποτέ. Ανακαλύφθηκε τυχαία την Πρωτοχρονιά του 1801 (την πρώτη νύκτα του αιώνα) από τον Τζουζέπε Πιάτζι, στο αστεροσκοπείο του Παλέρμο της Σικελίας. Στην αρχή νόμιζε ότι είχε ανακαλύψει ένα καινούργιο άστρο, μετά ένα κομήτη. Όταν διαπιστώθηκε ότι ήταν μικρός πλανήτης που περιφερόταν γύρω από τον Ήλιο, τού έδωσε το όνομα της θεάς - αρχαίας προστάτιδας της Σικελίας, αφού και οι πλανήτες είχαν ονόματα αρχαίων ρωμαϊκών θεών. Η απόσταση του αντικειμένου υπολογίστηκε από τον Καρλ Φρίντριχ Γκάους κάπου ανάμεσα στον Άρη και το Δία. Σήμερα γνωρίζουμε ότι είναι ο μεγαλύτερος από τους αστεροειδείς της Κύριας Ζώνης Αστεροειδών. Το σχήμα του είναι σχεδόν σφαιρικό, ελαφρώς πεπλατυσμένο, με μέγιστη διάμετρο 975 χιλιόμετρα και ελάχιστη 909 χιλιόμετρα.
Λόγω του μικρού της μεγέθους, η Δήμητρα δεν έχει φωτογραφηθεί σε μεγάλη ανάλυση μέχρι σήμερα. Τελευταίες φωτογραφίες από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble δείχνουν μια επιφάνεια με μεγάλες αντιθέσεις στη φωτεινότητα, και ένα μυστηριώδες λευκό σημείο. Από φασματοσκοπικές παρατηρήσεις ξέρουμε ότι η Δήμητρα αποτελείται κατά ένα μεγάλο ποσοστό από πάγο νερού, που σε ποσότητα είναι ίσως περισσότερο απ' όσο το σύνολο του γλυκού νερού που υπάρχει στη Γη. .
Η ανακάλυψη νερού στο νανο-πλανήτη τον τοποθετεί στην πολύ μικρή ομάδα «υδροφόρων» σωμάτων του ηλιακού μας συστήματος. Πέραν της Γης, νερό υποθέτουμε ότι υπάρχει στον δορυφόρο του Δία Ευρώπη, όπου πιστεύεται ότι υπάρχει ένας υπόγειος ωκεανός, και στον δορυφόρο του Πλούτωνα Εγκέλαδο.
Στοιχεία που επιβεβαιώνουν οριστικά την ύπαρξη νερού στον πλανήτη-νάνο Δήμητρα εντόπισαν επιστήμονες της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος, οι οποίοι εντόπισαν πίδακες νερού σε δύο περιοχές του νανο-πλανήτη.
Η επιβεβαίωση ύπαρξης νερού στη Δήμητρα έρχεται ένα περίπου χρόνο προτού το διαστημόπλοιο Dawn της NASA προσεδαφιστεί στο νανο-πλανήτη, το 2015, προκειμένου να διερευνήσει τα υδάτινα αποθέματα της «θεάς της Γεωργίας».
Η πηγή των υδάτινων πιδάκων παραμένει άγνωστη. Οι επιστήμονες εκτιμούν πως ίσως να υπάρχει ένα στρώμα πάγου κάτω από την επιφάνεια του πλανήτη, και όταν η θερμότητα του Ήλιου υπερθερμαίνει την επιφάνεια το νερό εκτοξεύεται μέσω ηφαιστείων πάγου.
Πηγές: http://el.wikipedia.org
http://www.skai.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου