Είσοδος στο blog

Σας καλωσορίζουμε στο ιστολόγιο του σχολείου μας

Η ώρα στον κόσμο

Αναζήτηση

Τετάρτη 16 Ιουλίου 2014

Το Μουντιάλ μέσα από τις μπάλες - Αφιέρωμα


Τα ονόματα των δύο φιναλίστ του τελικού του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου 2014 κόσμησαν την Brazuca που κλότσησαν  Γερμανία και Αργεντινή στην «μάχη» της Κυριακής (13/7/2014) για την ανάδειξη του νέου Πρωταθλητή κόσμου που ήταν τελικά η Γερμανία για τέταρτη φορά, νικώντας την Αργεντινή του Μέσι με 1-0 στην παράταση.

Συγκεκριμένα, λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση και του δεύτερου ημιτελικού, όπου η «αλμπισελέστε» (Αργεντινή) πήρε το «εισιτήριο» για τον τελικό του Ρίο ντε Τζανέιρο, κόντρα στην Ολλανδία στην Arena Corinthians του Σάο Πάολο, οι άνθρωποι της Adidas ετοίμασαν την μπάλα του τελικού, που είχε λίγο διαφορετικά χρώματα από τις μπάλες των υπόλοιπων αγώνων του Mundial της Βραζιλίας.

Οι τελευταίες… πινελιές ανήκουν στον Πίτερ Σαουερχάμερ από την Γερμανία, ο οποίος… έγραψε το ζευγάρι του τελικού στην επίσημη μπάλα του Παγκοσμίου Κυπέλλου FIFA 2014.«13 Ιουλίου 2014 Τελικός, Γερμανία - Αργεντινή, Ρίο ντε Τζανέιρο, Στάδιο Μαρακανά» είναι η… επιγραφή στην Brazuca του μεγάλου τελικού, ο οποίος διεξήχθη  στην… σκιά του μεγαλοπρεπούς αγάλματος του Χριστού Σωτήρα που κοσμεί την πόλη της Βραζιλίας.

Η «Brazuca» λοιπόν της Adidas, ήταν η επίσημη μπάλα του Mundial της Βραζιλίας που είναι αντικειμενικά μια από τις ομορφότερες μπάλες που σχεδιάστηκαν ποτέ για τις ανάγκες ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ο χρωματισμός της είναι εμπνευσμένος από τα γνωστά πολύχρωμα βραχιόλια ευχών της Βραζιλίας «fita do Senhor do Bonfim da Bahia». Το Brazuca, που σημαίνει «βραζιλιάνικος» και περιγράφει τον τοπικό τρόπο ζωής, προήλθε έπειτα από σχετική ψηφοφορία στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο φίλαθλοι.









Η τεχνολογία της βασίζεται σε αυτήν της Tango 12 (UEFA Euro 2012), της Cafusa (FIFA Confederations Cup 2013) και της δημοφιλούς επίσημης μπάλας του UEFA Champions League. Ωστόσο, ο καινοτόμος σχεδιασμός της, με τα έξι συμμετρικά πάνελ σε σχήμα αστερία και η διαφορετική επιφανειακή της δομή, προσφέρουν βελτιωμένη υφή, καλύτερη πρόσφυση και μεγαλύτερη σταθερότητα. Η εξέλιξη της αεροδυναμικής, σε όλο της το μεγαλείο.


Στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας είχαμε και την τρίτη εμφάνιση της Ελλάδας που ήταν η πιο επιτυχημένη, αφού προκρίθηκε στις 16 καλύτερες ομάδες και έχασε στα πέναλτι από την Κόστα Ρίκα την πρόκρισή της στις 8. Επίσης η Βραζιλία έχασε στον ημιτελικό από τη Γερμανία με το απίστευτο 7-1

Από το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο, το 1930 στην Ουρουγουάη, ως και το 1966 στο Mundial της Αγγλίας, οι μπάλες που χρησιμοποιήθηκαν στις διοργανώσεις, έμοιαζαν περισσότερο με αυτές που χρησιμοποιούνται σήμερα στο βόλεϊ.

Στον τελικό του πρώτου Παγκοσμίου Κυπέλλου στην Ουρουγουάη, χρησιμοποιήθηκαν 2 μπάλες. Στο πρώτο ημίχρονο η «Tiento» της Αργεντινής...


Η μπάλα του τελικού "Tiento" που βρίσκεται στο Μουσείο του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Οι Νοτιομερικανοί χρησιμοποίησαν ένα δερμάτινο κορδόνι που ονομάζεται "Tiento" για να ράψουν την μπάλα. Η δερμάτινη μπάλα φούσκωνε με μια τρόμπα. Ήταν συχνό κατά τη διάρκεια του αγώνα η μπάλα να ξεφουσκώσει αφού η βαλβίδα ασφαλείας αέρα δεν είχε εφευρεθεί ακόμα. Και οι δύο ομάδες έφεραν μια αντλία μαζί τους σ΄αυτή την περίπτωση. Επίσης, με το συχνό λάκτισμα η μπάλα παραμορφωνόταν και έτσι δεν αναπηδούσε ομοιόμορφα. Για την ιστορία η Ουρουγουάη κέρδισε στον τελικό την Αργεντινή 4-2 και κατέκτησε το πρώτο τρόπαιο



και στο δεύτερο ημίχρονο η «T-Model» της Ουρουγουάης.

Στα επόμενα Mundial χρησιμοποιήθηκαν οι εξής μπάλες:

Το 1934 στην Ιταλία η «Federale 102»


Το δερμάτινο κορδόνι κλείνει την μπάλα σαν παπούτσι. Από τη δεκαετία του 1920 οι παίκτες φορούσαν μπερέ, όχι για μόδα ή για ομορφιά, αλλά για προστασία, επειδή υπήρχαν πολλοί τραυματισμοί στο μέτωπο, αφού με τον ήλιο ή την υγρασία η επαφή με την μπάλα ήταν σαν μαχαιριά. Στον τελικό η Ιταλία κέρδισε την Τσεχοσλοβακία 2-1 στην παράταση και κατέκτησε το πρώτο της τρόπαιο.


                                                      Διαφημιστικό της εποχής για τη χρησιμοποίηση της μπάλας "Federale 102" στο Μουντιάλ του 34 στη Ρώμη.                                                                                                                                 

Το 1938 στη Γαλλία η «Allen»
Το μοντέλο αυτό αποτελείται από 13 πάνελ από γνήσιο δέρμα. Στον τελικό η Ιταλία κατέκτησε το δεύτερό της Κύπελλο νικώντας την Ουγγαρία 4-2

Αριστερά ο Ζιστ Φοντέν χρόνια αργότερα παίζει με την μπάλα του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1938. Δεν έπαιξε σε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο, επειδή ήταν ακόμη 5 χρονών, αλλά 20 χρόνια αργότερα σκόραρε 13 γκολ στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1958, ρεκόρ που κρατάει ακόμα και σήμερα (Δεξιά, από τον Φοντέν η διαφημιστική αφίσα του '38 για τη μπάλα Allen.





Στη δεκαετία του 1940 οι δερμάτινες μπάλες έγιναν αδιάβροχες με τη χρήση συνθετικών χρωμάτων και άλλων υλικών, αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό, γιατί έγιναν εξαιρετικά βαριές υπό υγρές συνθήκες. Επίσης, εφευρέθηκε η βαλβίδα ασφαλείας.


Το 1950 στην Βραζιλία η «Duplo T»

4ο Παγκόσμιο Κύπελλο, και πρώτο μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, που εξαιτίας του σταμάτησε η διοργάνωση για 12 χρόνια. Ο νικητής δεν καθορίστηκε μετά από έναν τελικό, αλλά μετά από βαθμολογία σε τελικό όμιλο. Για σκοπούς αρχείου θεωρείται σαν τελικός της διοργάνωσης ο αγώνας της Βραζιλίας με την Ουρουγουάη που ήταν ο τελευταίος αγώνας του ομίλου με τις 4 φιναλίστ. Στον αγώνα αυτό η Βραζιλία έχασε 2-1 και είναι άλλος ένας αγώνας μέσα στην έδρα της που θέλει να ξεχάσει, εκτός φυσικά από το φετινό 7-1 που έχασε από τη Γερμανία.

Το 1954 στην Ελβετία η «Swiss World Champion»

Οι μπάλες με τη φίρμα της εταιρείας κατασκευής δόθηκαν μόνο στην προπόνηση. Στους αγώνες χρησιμοποιήθηκαν οι ίδιες μπάλες χωρίς γράμματα

Στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1954, Γερμανία-Ουγγαρία 3-2, φαίνονται οι μπάλες που χρησιμοποιήθηκαν χωρίς γράμματα.












Το 1958 στη Σουηδία η «Top Star»

Σε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο έκανε την εμφάνισή του ο τότε άγνωστος Πελέ που ήταν 17 χρονών. Η Βραζιλία στον τελικό νίκησε την Σουηδία 5-2 και κατέκτησε το πρώτο της Κύπελλο. Η μπάλα με το όνομα "Top Star" επιλέχτηκε από 102 υποψήφιες, σε μια τυφλή ψηφοφορία από 4 υπαλλήλους της FIFA 


Οι συνθετικές μπάλες του '60
Μία μεγάλη επανάσταση θα συμβεί μετά το 1960, όταν κατασκευάστηκε η πρώτη συνθετική μπάλα, αποφεύγοντας έτσι την πιθανότητα της απορρόφησης νερού. Τώρα οι μπάλες είναι συρραμμένα μπαλώματα από συνθετικό δέρμα σε σχήμα πεντάγωνου, εξάγωνου ή τριγώνου.

Το 1962 στη Χιλή η «Crack Top Star»
Ο κατασκευαστής της μπάλας αυτής ήταν ο Χιλιανός Senor Custodio Zamora. Ο Άγγλος διαιτητής Κένεθ Άστον εντυπωσιάστηκε από την συγκεκριμένη μπάλα, που την έφερε στην Ευρώπη, αλλά οι ευρωπαϊκές ομάδες δεν την εμπιστεύτηκαν.  Στον τελικό της διοργάνωσης η Βραζιλία νίκησε την Τσεχοσλοβακία 3-1 και κατέκτησε τον δεύτερο   τίτλο της.

Το 1966 στην Αγγλία η «Challenge 4-star»

Το Παγκόσμιο Κύπελλο έγινε για πρώτη φορά στην Αγγλία και η διοργανώτρια του Μπόμπι Μουρ πήρε και το πρώτο της κύπελλο νικώντας στον τελικό τη Δυτ. Γερμανία του Φραντς Μπεκενμπάουερ με 4-2 στην παράταση. Η μπάλα κατασκευάστηκε από τον Slazenger και επιλέχτηκε σε τυφλή ψηφοφορία από την FIFA


Οι μπάλες ποδοσφαίρου άλλαξαν ριζικά όταν μπήκε στο παιχνίδι η Adidas. Η εταιρεία του βαυαρού Adi Dassler άρχισε να κατασκευάζει μπάλες από το 1963, βασισμένες στο σύστημα σχεδιασμού Buckminster, από τον Αμερικάνο αρχιτέκτονα Richard Buckminster Fuller, που περιλάμβανε 32 πολύγωνα, 20 εξάγωνα και 12 πεντάγωνα.

Το 1970 στο Μεξικό η «Telstar»

Το 1970 η Adidas, που θα φτιάχνει τις μπάλες των Κυπέλλων τουλάχιστον μέχρι το 2030 δημιούργησε την πρώτη μπάλα για τις ανάγκες ενός Mundial η οποία ήταν ασπρόμαυρη. Ο σχεδιασμός της Telstar, ήταν τέτοιος που επέτρεπε στο τηλεοπτικό κοινό να ξεχωρίζει καλύτερα την μπάλα στον έγχρωμο τηλεοπτικό δέκτη, καθώς το Παγκόσμιο Κύπελλο του Μεξικό ήταν το πρώτο που είχε ζωντανή τηλεοπτική κάλυψη. Ήταν επίσης το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο όπου χρησιμοποιήθηκαν κίτρινες και κόκκινες κάρτες και το πρώτο στο οποίο επιτράπηκε η αντικατάσταση παίκτη. Το Κύπελλο το κατέκτησε η Βραζιλία με Πελέ, Ριβελίνο, Ζαϊρζίνιο, Τοστάο και Ζέρσον νικώντας την Ιταλία των Φακέτι, Ματσόλα, Μπονισένια  4-1. Η ομάδα αυτή της Βραζιλίας θεωρείται η καλύτερη ομάδα που έχει παίξει ποτέ στο θεσμό.

Το 1974 στη Δυτ. Γερμανία η «Telstar Durlast»

Το 1974 στη Δυτική Γερμανία εμφανίζεται η «Telstar Durlast». Είχε ελάχιστες διαφορές από την Telstar του Μεξικό, με μόνη εμφανή την αλλαγή χρωματισμού της γραμματοσειράς από χρυσό σε μαύρο. Κυκλοφόρησε επίσης και μια ολόλευκη εκδοχή της που ονομάστηκε Adidas Chile. Ήταν η πρώτη μπάλα που μπορούσε να φέρει ονόματα και λογότυπα. Σε αυτό το παγκόσμιο Κύπελλο έκανε την πρώτη του εμφάνιση το τρόπαιο που υπάρχει ακόμα και σήμερα, αφού το παλιό τρόπαιο Ζιλ Ριμέ είχε πλέον εγκατασταθεί στο Ρίο ντε Τζανέιρο κι έτσι οι 16 εθνικές ομάδες, που έφτασαν στη Δυτική Γερμανία για την τελική φάση της διοργάνωσης θα αγωνίζονταν για αυτό το καινούργιο έπαθλο. Το Παγκόσμιο Κύπελλο FIFA, ένα ολόχρυσο τρόπαιο 18 καρατίων που αναπαριστά δύο ποδοσφαιριστές να σηκώνουν τον πλανήτη Γη, ύψους 36 εκατοστών και βάρους 4,97 κιλών, έργο του Ιταλού καλλιτέχνη, Σίλβιο Γκατζανίκα το σήκωσε ο Μπεκενμπάουερ, αφού η Δυτ. Γερμανία νίκησε στον τελικό την Ολλανδία του Κρόιφ 2-1 παίρνοντας το δεύτερό της Κύπελλο. Σε αυτήν τη διοργάνωση θεσμοθετήθηκαν τα πέναλτι, αν και στην παράταση υπήρχε ισοπαλία 

Το 1978 στην Αργεντινή η «Tango Durlast»

Η «Tango Durlast» που χρησιμοποιήθηκε στο Mundial της Αργεντινής, αποτέλεσε μια από τις πιο ιστορικές μπάλες, καθώς ο σχεδιασμός της που την έκανε να φαίνεται φτιαγμένη από την ένωση δώδεκα κύκλων κομματιών δέρματος, αποτέλεσε έμπνευση για τις μπάλες των επόμενων πέντε διοργανώσεων. Το όνομα της μπάλας προέρχεται από τον εθνικό χορό της Αργεντινής, η οποία με τον Μάριο Κέμπες στη σύνθεσή της κατέκτησε για πρώτη φορά το τρόπαιο, αφού νίκησε στον τελικό την Ολλανδία με 3-1 στην παράταση.

Το 1982 στην Ισπανία η «Tango Espana»

Στην Ισπανία και το Mundial του 1982, οι αλλαγές στην εμφάνιση της «Tango Espana» ήταν ελάχιστες συγκριτικά με την Tango Durlast. Σημαντική καινοτομία ωστόσο αποτέλεσε η εισαγωγή καουτσούκ στις ραφές, που εμπόδιζε την εισαγωγή νερού στη μπάλα. Ήταν κατά κάποιον τρόπο η πρώτη αδιάβροχη μπάλα, καθώς και η τελευταία, εξ ολοκλήρου, δερμάτινη. Για πρώτη φορά στη διοργάνωση συμμετείχαν 24 εθνικές ομάδες ενώ στις προηγούμενες διοργανώσεις συμμετείχαν μόνο 16 εθνικές. Το τρόπαιο το κατάκτησε η Ιταλία του Πάολο Ρόσι νικώντας την Δυτική Γερμανία με 3-1. Με αυτό το τρόπαιο η Ιταλία κατάφερε να ισοφαρίσει τη Βραζιλία στις κατακτήσεις τροπαίων Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Το 1986 στο Μεξικό η «Azteca»


Στη διοργάνωση του Μεξικό το 1986, εισήχθη η πρώτη συνθετική μπάλα, καθώς η «Azteca» ήταν φτιαγμένη από πολυουρεθάνη. Επίσης ήταν η πρώτη μπάλα που έφερε τα χαρακτηριστικά του διοργανωτή του Παγκοσμίου Κυπέλλου, μιας και την κοσμούσαν σχέδια εμπνευσμένα από τον πολιτισμό των Αζτέκων. Με αυτήν την μπάλα πέτυχε και τα δύο γκολ της Αργεντινής ο μεγάλος Μαραντόνα στους προημιτελικούς  με την Αγγλία και την απέκλεισε. Το πρώτο ...με το χέρι - το γνωστό "χέρι του θεού" και το δεύτερο όταν ντρίπλαρε τη μισή ομάδα της Αγγλίας και πέτυχε το ωραιότερο, ίσως, γκολ των Παγκοσμίων Κυπέλλων. Στον τελικό, μπροστά σε 115.000 θεατές, στο στάδιο "Azteca"  η Αργεντινή νίκησε τη Δυτ. Γερμανία με 3-2 και κατέκτησε για δεύτερη φορά το τρόπαιο. Ο Μαραντόνα ψηφίστηκε ως ο καλύτερος παίκτης και πήρε τη "Χρυσή Μπάλα"

Το 1990 στην Ιταλία η «Etrusco Unico»

Στην «Etrusco» του 1990 στην Ιταλία, οι κατασκευαστές πρόσθεσαν ακόμα μια καινοτομία. Ήταν η πρώτη μπάλα που περιείχε εσωτερική στρώση από μαύρο αφρό πολυουρεθάνης, για προστασία από τη βροχή. Τα σχέδια που απεικόνιζε ήταν αφιερωμένα, όπως μαρτυρά το όνομά της, στον αρχαίο πολιτισμό των Ετρούσκων που έζησαν στη σημερινή περιοχή της Τοσκάνης. H Δυτ. Γερμανία αυτή τη φορά νίκησε την Αργεντινή στον τελικό 1-0 (με ανύπαρκτο πέναλτι στο 85΄) και κατέκτησε για τρίτη φορά το τρόπαιο.

Το 1994 στις Η.Π.Α.  η «Questra»

Οι δοκιμές με την πολυουρεθάνη συνεχίστηκαν και στην «Questra», την επίσημη μπάλα του Mundial των Η.Π.Α. το 1994. Αυτή τη φορά ο ρόλος του υλικού δεν ήταν μόνο αδιάβροχος, αλλά έδινε στην μπάλα, που ήταν φτιαγμένη από πέντε διαφορετικά υλικά,  δύο ακόμα ιδιότητες: να είναι πιο μαλακή στην επαφή, και να αποκτά μεγάλη ταχύτητα κατά το λάκτισμα. Οι παίκτες προσαρμόστηκαν γρήγορα στη νέα μπάλα και ήταν σε θέση να σκοράρουν εύκολα  Όμως ορισμένοι τερματοφύλακες παραπονέθηκαν για το απρόβλεπτο της μπάλας σε υγρό καιρό, η οποία έκανε τις αποκρούσεις ιδιαίτερα δύσκολες. Σε αυτήν τη διοργάνωση πραγματοποιήθηκε η πρώτη συμμετοχή της Ελλάδας σε Παγκόσμιο Κύπελλο η οποία δεν πέτυχε ούτε ένα γκολ και είχε σε τρεις αγώνες (Αργεντινή, Βουλγαρία, Νιγηρία) τρεις ήττες. Στις Η.Π.Α. συμμετείχε για πρώτη φορά η Ρωσία σαν ανεξάρτητο κράτος μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και η ενωμένη Γερμανία μετά την ένωση της Δυτ. Γερμανίας και της Ανατ. Γερμανίας. Το 1994 συμπληρώνονταν 25 χρόνια από την αποστολή του Apollo 11 της NASA, όταν ο πρώτος άνθρωπος πάτησε στη Σελήνη στις 21 Ιουλίου 1969. Το όνομα "Questra" προέρχεται από μια αρχαία λέξη που σημαίνει "η αναζήτηση για τα αστέρια" Ο σχεδιασμός της περιλάμβανε αστέρια και μικρούς πλανήτες, και ήταν αφιερωμένος στην διαστημική τεχνολογία.
Σε αυτό το τουρνουά η Βραζιλία έγινε η πρώτη Εθνική που κατάκτησε το τρόπαιο 4 φορές μετά την νίκη της στο τελικό με την Εθνική Ιταλίας, μέσω της διαδικασίας των πέναλτι (σκορ αγώνα 0-0). Επίσης ήταν και ο πρώτος τελικός στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων, όπου μία ομάδα κέρδισε το τρόπαιο στα πέναλτι και μάλιστα χωρίς να έχει σκοράρει στην κανονική διάρκεια και στην παράταση. Παρόλο που το ποδόσφαιρο εκείνη την εποχή δεν ήταν δημοφιλές ανάμεσα στους πολίτες των Η.Π.Α. ο μέσος όρος των θεατών ήταν 69.000 ένα ρεκόρ που παραμένει μέχρι σήμερα.

Το 1998 στη Γαλλία  η «Tricolore»

Το 1998 στη Γαλλία παρουσιάστηκε η «Tricolore». Η συγκεκριμένη μπάλα αγαπήθηκε όσο λίγες, καθώς ήταν η πρώτη πολύχρωμη μπάλα που χρησιμοποιήθηκε σε Παγκόσμιο Κύπελλο. Τα χρώματα της διοργανώτριας Γαλλία και ο κόκορας, είχαν αποτυπωθεί πάνω στη μπάλα με τεχνολογία εκτύπωσης underglass. Η «Tricolore» που  σημαίνει "τρία χρώματα" στα γαλλικά ήταν η πρώτη μπάλα Παγκοσμίου Κυπέλλου της Adidas που κατασκευάστηκε έξω από την Ευρώπη (Μαρόκο, Ινδονησία) Η Γαλλία του Ζιντάν, αγωνιζόμενη στην έδρα της, έφτασε για πρώτη φορά σε τελικό  όπου επιβλήθηκε της Βραζιλίας του Ρονάλντο με 3-0. Ο Ζιντάν πέτυχε τα δύο από τα τρία γκολ της Γαλλίας 

Το 2002 στη Νότιο Κορέα και στην Ιαπωνία  η «Fevernova»

Το 2002 στα γήπεδα της Νοτίου Κορέας και της Ιαπωνίας, η Adidas λάνσαρε τη «Fevernova», την πρώτη μπάλα που δεν είχε λευκό φόντο, αλλά χρυσαφί. Το εντυπωσιακό σχέδιό της παρέπεμπε στον ασιατικό πολιτισμό. Ήταν λίγο πιο ελαφριά από τις προηγούμενες και φτιαγμένη από λεπτότερα στρώματα πολυουρεθάνης. Επειδή ήταν πάρα πολύ ελαφριά, επικρίθηκε από κάποιους, αλλά μπήκαν θεαματικά γκολ σε αυτό το Μουντιάλ,  αφού υπήρχε η δυνατότητα ακριβέστερου ελέγχου της πορείας της μπάλας. Το χρυσό σχήμα με τις κόκκινες φλόγες επιλέχθηκαν για να συμβολίσουν τις πολύ μεγάλες προσπάθειες της Ν. Κορέας και της Ιαπωνίας για τη διοργάνωση. Οι κόκκινες φλόγες αντιπροσωπεύουν την αντοχή και το αστέρι των Ninja συμβολίζει τα τεχνικά επιτεύγματα των δύο βιομηχανικών χωρών  κατά το πρόσφατο παρελθόν. Για πρώτη φορά στην ιστορία το Παγκόσμιο Κύπελλο οργανώθηκε από δύο χώρες, πράγμα που επίσης σήμαινε ότι για πρώτη φορά τρεις ομάδες (Νότια Κορέα και Ιαπωνία ως συνδιοργανωτές και η Κυπελλούχος 1998 Γαλλία) είχαν αυτόματα θέσεις στη διοργάνωση. Ήταν επίσης η πρώτη φορά που έγινε εκτός της Ευρώπης και της Αμερικής, αλλά και τελευταία φορά που οι προηγούμενοι κυπελλούχοι προκρίνονταν αυτόματα. Το κύπελλο το κέρδισε για πέμπτη φορά η Βραζιλία των Ρονάλντο, Ριβάλντο, Ροναλντίνιο επικρατώντας της Γερμανίας με 2-0 στον τελικό με δύο γκολ του Ρονάλντο

Το 2006 στη Γερμανία  η «Teamgeist»

Το 2006 στη Γερμανία η «Teamgeist» ήταν ο ορισμός της κομψότητας και του στιλ. Η μπάλα αυτή δημιουργήθηκε για να φέρει την αλλαγή και τα κατάφερε, μιας και το σχήμα της ήταν κάτι τελείως διαφορετικό από αυτά που είχαμε δει έως το 2006. Το πολυγωνικό μοτίβο και οι ραφές καταργήθηκαν  και τη θέση τους πήρε η αυστηρή αλλά όμορφη γερμανική φινέτσα.με την ολοστρόγγυλη επιφάνεια που προσέφερε βελτιωμένη ακρίβεια και έλεγχο. Λευκό φόντο, μαύρες πινελιές και λίγο... κίτρινο έδωσαν στην Teamgeist μια καλή θέση στη λίστα των κορυφαίων μπαλών στην ιστορία. Κάθε μπάλα είχε γραμμένες τις αντίπαλες ομάδες και την ημερομηνία διεξαγωγής του αγώνα. Στον τελικό χρησιμοποιήθηκε η "Teamgeist Berlin" (αριστερά στη φωτογραφία η μπάλα του τελικού και δεξιά ενός προημιτελικού)
Ριζικές αλλαγές λοιπόν στην εμφάνιση της μπάλας στο Mundial του 2006 στη Γερμανία. Ήταν διακοσμημένη με τα χρώματα της εθνικής Γερμανίας, ενώ η μπάλα που χρησιμοποιήθηκε στον τελικό του Βερολίνου, είχε και κάποιες χρυσές πινελιές, παραπέμποντας στο τρόπαιο του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Ο τελικός μεταξύ της Ιταλίας και της Γαλλίας έληξε 1-1 στην κανονική διάρκεια και στην παράταση. Στα πέναλτι νίκησε η Ιταλία 5-3 και πήρε για 4η φορά το τρόπαιο. Καλύτερος παίκτης του Κυπέλλου ψηφίστηκε ο Ζιντάν, ο οποίος όμως πήρε κόκκινη κάρτα στην παράταση του τελικού, όταν κτύπησε με το κεφάλι τον Ματεράτσι στο στήθος. Κανείς δεν ξέρει τι θα είχε γίνει αν δεν έβγαινε ο Ζιντάν

Το 2010 στη Νότιο Αφρική  η «Jabulani»

Φτιαγμένη από οκτώ σφαιρικά τρισδιάστατα πάνελ, θερμικά συνδεδεμένα, η «Jabulani» του Mundial της Νοτίου Αφρικής το 2010, ήταν, όσο αδόκιμο κι αν ακούγεται όταν μιλάμε για μπάλα, η πιο «στρογγυλή» μπάλα που φτιάχτηκε ποτέ. Είχε ανάγλυφη επιφάνεια με σκοπό τη βελτίωση της αεροδυναμικής, αν και έλαβε εκτεταμένες επικρίσεις από τους παίκτες  και τους προπονητές, οι οποίοι είπαν ότι η πορεία της μπάλας στον αέρα ήταν απρόβλεπτη. Η μπάλα είχε τέσσερα τριγωνικά στοιχεία σχεδιασμού σε λευκό φόντο. Είχε εξαιρετική απόκριση στα χτυπήματα των ποδοσφαιριστών, γεγονός που προσέδιδε σε αυτά μεγάλη ακρίβεια, ιδίως όταν αυτά γίνονταν στο κέντρο των σχημάτων που απεικόνιζε η μπάλα. Η μπάλα του τελικού ήταν μια χρυσή εκδοχή της Jabulani, με το όνομα «Jo'bulani». Η Νότιος Αφρική ήταν η πρώτη χώρα της Αφρικής που διοργάνωνε το Παγκόσμιο Κύπελλο. Η Ελλάδα συμμετείχε για δεύτερη φορά και έκανε επί της Νιγηρίας την  πρώτη της νίκη σε Παγκόσμιο Κύπελλο, έφερε τους πρώτους βαθμούς της σε αυτό στην ιστορία της, ενώ το γκολ του Σαλπιγγίδη ήταν το πρώτο γκολ σε Παγκόσμιο Κύπελλο για την χώρα. Στον τελικό η Ισπανία νίκησε την Ολλανδία 1-0 στην παράταση και πήρε γα πρώτη φορά το Κύπελλο.

Στο παρακάτω βίντεο βλέπουμε την εξέλιξη της μπάλας στα Παγκόσμια Κύπελλα





Πηγές: http://el.wikipedia.org
                                                                                                                     http://www.onsports.gr
                                                                                                                     http://toballoni.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου