Είσοδος στο blog

Σας καλωσορίζουμε στο ιστολόγιο του σχολείου μας

Η ώρα στον κόσμο

Αναζήτηση

Σάββατο, 3 Νοεμβρίου 2012

Μειώνονται οι πολύτεκνες οικογένειες στην Ελλάδα

Δραματική εμφανίζεται η μείωση των πολύτεκνων οικογενειών την τελευταία τριετία, σύμφωνα με στοιχεία της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος. Αιτίες φαίνεται να είναι η οικονομική κρίση και η απουσία κοινωνικής πολιτικής για τους πολύτεκνους, δεδομένα που ανεβάζουν στα ύψη την υπογεννητικότητα.

«Η οικονομική κρίση πλήττει ανελέητα τους πολύτεκνους, καθώς όλα τα μέτρα που λαμβάνονται τους θέτουν στην ίδια μοίρα με τους άγαμους. Φοβάμαι ότι η χώρα βαδίζει στο τέλος της Ιστορίας της» επισημαίνει μιλώντας στο ΑΜΠΕ ο πρόεδρος της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος (ΑΣΠΕ), Βασίλης Θεοτοκάτος.

Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία της ΑΣΠΕ, οι γεννήσεις παιδιών των υπερπολύτεκνων οικογενειών (δηλαδή με πέντε παιδιά και άνω) ανέρχονταν το 2001 σε 996, ενώ το 2011 μόλις σε 451. Εμφανίζονται, δηλαδή, μειωμένες κατά 54,7%.

Αντίστοιχα, την τελευταία τριετία παρουσιάζεται σημαντική τάση μείωσης των οικογενειών που γίνονται πολύτεκνες. Το 2009 η ΑΣΠΕ ενέγραψε 3.551 νέα μέλη, ενώ το 2011 2.494 μέλη. Υπήρξε δηλαδή μείωση κατά 30% σε μία τριετία. Αντίθετα, από το 2005 ως και το 2009 είχε εμφανιστεί αυξητική τάση των νέων πολύτεκνων οικογενειών, η οποία συσχετίζεται από την ΑΣΠΕ με ενθαρρυντικά μέτρα, όπως η εφαρμογή του διορισμού των πολύτεκνων οικογενειών στην εκπαίδευση. Στο τελευταίο συνηγορούν και τα σχετικά στοιχεία της Πανελλήνιας Ένωσης Εκπαιδευτικών Πολυτέκνων, που αναφέρουν ότι από το 2003, οπότε εφαρμόστηκαν ευνοϊκές ρυθμίσεις για τον διορισμό πολύτεκνων στην εκπαίδευση, και μετά, εμφανίζεται σαφής αύξηση του αριθμού των γεννήσεων. Μάλιστα, το 2009 σημειώθηκαν 117.866 γεννήσεις, αριθμός που έχει να παρατηρηθεί από το 1986.

Σημειώνεται ότι η πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου έχει θεσπιστεί να γιορτάζεται ως Ημέρα της Πολύτεκνης Οικογένειας.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου