Είσοδος στο blog

Σας καλωσορίζουμε στο ιστολόγιο του σχολείου μας

Η ώρα στον κόσμο

Αναζήτηση

Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2012

Μειώνονται τελικά ή αυξάνονται οι πάγοι;

Αυστραλοί επιστήμονες ανατρέπουν τα δεδομένα, υποστηρίζοντας ότι με βάση νέες μετρήσεις, οι πάγοι της Ανταρκτικής, όχι μόνο δεν λιώνουν, αλλά έχουν αυξηθεί κιόλας. Συγκεκριμένα αναφέρουν ότι τον περασμένο μήνα, οι πάγοι παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αύξηση εδώ και τριάντα χρόνια. Το πιο παράξενο απ' όλα βέβαια, είναι ότι ενώ φέτος αυξήθηκε η έκταση που καλύπτουν οι πάγοι στην Ανταρκτική, στο Βόρειο Πόλο καταγράφηκε νέο ρεκόρ υποχώρησης τους.

Ο Ρομπ Μέισον, εκπρόσωπος του Αυστραλιανού Ερευνητικού Κέντρου του Χόμπαρτ που παρακολουθεί το οικοσύστημα της Ανταρκτικής, υποστηρίζει ότι οι επιστήμονες που ασχολούνται με τις κλιματολογικές αλλαγές, θα πρέπει να καταβάλουν περισσότερες προσπάθειες για να κατανοήσουν τι ακριβώς συμβαίνει με τις διαρκείς αυξομειώσεις των πάγων.

«Οι μέχρι τώρα προβλέψεις ότι οι πάγοι της Ανταρκτικής θα μειωθούν κατά 30% μέχρι το τέλος του αιώνα δεν επαληθεύονται, αφού αντί να μειωθούν αυξάνονται» τόνισε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα και από το Κέντρο του Κολοράντο των Ηνωμένων Πολιτειών, που παρακολουθεί τα καιρικά φαινόμενα και τις χιονοπτώσεις στην Ανταρκτική, οι πάγοι στις 26 Σεπτεμβρίου, κάλυπταν επιφάνεια 19,44 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων, αριθμός ρεκόρ για την τελευταία τριακονταετία.

Το προηγούμενο ρεκόρ, είχε σημειωθεί το 2006 όταν η έκταση που κάλυπταν οι πάγοι της Ανταρκτικής, είχε φτάσει τα 19,39 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Πηγή: http://www.iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου